Ads biale dno butelki PET
Rozdmuch w formie
witam i prosze o pomoc pracuje na maszynie do wydmuchu firmy ads i od poczatku sa problemy z bialym dnem butelki czy spotkal sie ktos z tym problemem jak sobie z tym poradzic? najwiecej problemow mam z preformami 44g clear z ktorych wydmuch jest butelki 2 litrowej i 20g clear 500ml dla uzupelnienia uzywam preformow tureckich koksan
Jedynie co mogę pomóc to odbiór odpadów powstałych przy tej produkcji.
Nie znam szczegółów maszyny: ile jest stref grzania i jakie lamy w tunelu, ale przyczyną jest słabo nagrzana preforma. Za zimy materiał na dole preformy i przy rozdmuchu pojawiają się mikropęknięcia (butelka robi się biała lekko perłowa). Można próbować lepiej ustawić lampy w strefie denka, wydłużyć czas przebywania preform w tunelu lub zwiększyć moc w tej strefie (oczywiście za duża moc spowoduje, że denka też będą białe ale z powodu krystalizacji PET). Problem może też być związany z preformami. 44g mogą mieć dość grubą ściankę zwłaszcza w okolicach denka.
Czy preforma po przejściu przez tunel jest równomiernie miękka? Jest jest dostęp i można wyciągnąć preformę proponuję ją zbadać - pozgniatać w palcach i sprawdzić czy denko jest miękkie.
co do butelki PET to jaka maszyna, ja ustawiałem sidel krones magg i krupp, z tego co pamiętam (teraz pracuję przy wtrysku z rozdmuchem HDPE) to proponuję rozgrzać sukcesywnie od góry preformę, tak aby więcej materiału poszło w dół, nie proponuję najpierw rozgrzewania dołu na samym początku, u mnie na kronesie czy sidlu traciło się to przy rozgrzewaniu od 1/3 wysokości do jakiejś 1/3 przed samą górą. jeżeli butelka jest prostokątna ( ja takie miałem ) to w zależności od materiału na Pet mogą być delikatne perły na rogach - niektóre materiały są do d.., a miałem jeszcze taki przypadek: wszystkie formy miały takie butelki, materiał był ustawiony dobrze, na drugiej takiej hulało, trochę się pomęczyłem ( Krones Contiform ) i problem był w.. ustawieniu kątów pierszego i drugiego rozdmuchu, po prostu musiałem pozmieniać początek rozdmuchu wstępnego, wyjście patyka pierszego stopnia i dużo wcześniejszy stopnień rozdmuchu wykańczającego. kiedyś miałem też tak, że tylko jedna forma tak robiła i nie był to problem chłodzenia, doszedłem do tego, że odległość dolnej formy od patyka na tej formie jest większy niż na innych i przez to też były białe perełki. jak chcesz to podaj namiary na maszynę, bo sidel ma rozwiązania mechaniczne, trochę inne niże sidel czy magg. może będę umiał pomóc
dziekuje bardzo za te rady napewno ulatwi mi to zycie , wlasnie z tym problemem zmagam sie juz dosc dlugo kiedy preform jest przegzany a kiedy nie ,oczywiscie sprawdzam ich temperature niestety przy takim preformie jak 44g niewiele jest to pomocne , maszyna ta posiada dwa oveny pracuje od 5800bg do 8200bg