Odkręcanie wody - stabilizacja formy
Wtryskiwanie
Witam wszystkich. Pytanie dość oryginalne i nietypowe. W mojej firmie w ostatnim czasie pojawiła się kilka razy skucha z tym, że ktoś zapomniał odkecić zawory (powrót/zasilanie) do czynnika stabilizującego formę. W zależności od detalu mamy kilka opcji = albo woda kierowana bezpośrednio na formę z zasilanai centralnego, albo któraś z połówek z podgrzewacza druga centralne, albo obie z podgrzewaczy. Macie jakiś pomysł (opórcz check list) jak można by uczulić setterów aby nie zapominali o tym? Może założenie jakiś czujników na przepływomierzach i wyciągnięcie sygnału na jakiś alarm? Jakieś pomysły?
Witaj,
możesz pewnie zainstalować jakieś fikuśne czujniki (pewnie się jakieś znajdą ale ja nic o tym nie wiem) ale jest jedna rada. Jeśli masz rotametry to sprawa jest dosyć prosta. Robisz listę uruchomienia maszyny z podpisem kto i kiedy uruchamiał i po kłopocie. Są też rotametry z kontrolą przepływu ale wątpię w to że chcesz inwestować kilka tysięcy EURO na nowe termostaty tylko po to żeby mieć pewność że ktoś o czymś nie zapomniał.
Jeśli ktoś kto uruchamia maszynę nie myśli, to takie rzeczy będą się niestety zdarzać. Kiedyś rozmawiałem z pewną osobą i stwierdził że jeśli ustawiacz nie używa głowy do tego co robi to się po prostu nie nadaje. Możesz robić szkolenia, przypomnienia itd. Jeśli sytuacja pojawia się nagminnie to niestety ale świadczy to o danej osobie która uruchamiając maszynę nie myśli co robi.
Pozdrawiam
Yellow®
Maciejh #(on) napisał:rozwiń+Witam wszystkich. Pytanie dość oryginalne i nietypowe. W mojej firmie w ostatnim czasie pojawiła się kilka razy skucha z tym, że ktoś zapomniał odkecić zawory (powrót/zasilanie) do czynnika stabilizującego formę. W zależności od detalu mamy kilka opcji = albo woda kierowana bezpośrednio na formę z zasilanai centralnego, albo któraś z połówek z podgrzewacza druga centralne, albo obie z podgrzewaczy. Macie jakiś pomysł (opórcz check list) jak można by uczulić setterów aby nie zapominali o tym? Może założenie jakiś czujników na przepływomierzach i wyciągnięcie sygnału na jakiś alarm? Jakieś pomysły?
Serwus
Dokładnie rotametry są rozwiązaniem. Masz wgląd jakie są obiegi i czy są. Na rotametrach jest podziałka jaki przepływ ma dany obieg. Karta uruchomienia w której spusujesz jaki jest przepływ przy starcie. Ważna rzecz do kontroli. Można w jakimś odstępie czasowym sprawdzić jak słabnie przepływ i zmienia termostatowanie formy. Przy wypraskach gdzie rygorem jest wymiar oraz wazne 3D termostatowanie jest bardzo ważne
Pozdrawiam