Tworzywo do kontaktu z żywnością
Tworzywa masowe
Witam wszystkich serdecznie,
Poszukuję informacji na temat tworzywa przeznaczonego do kontaktu z żywnością ale odpornego na wysokie temperatury (możliwość podgrzewania w mikrofali). Jest coś takiego jak c-pet ale nie mogę zdobyć konkretnych informacji. Może orientuje się ktoś coś więcej na ten temat. Za odpowiedzi z góry dzięki. Dodam jeszcze, że dopiero raczkuję, a raczej zamierzam raczkować w tej branży.
Możesz bardziej sie opisać ?? Bo na razie rozumiem że chodzi ci chyba o talerzyk ??Co według ciebie ma kontakt z mikrofalą tzn co podgrzewasz i co według ciebie oznaczają wysokie temperatury, tzn jakie?? Wybacz mi ale nie rozumiem w jakim kierunku idziesz. Pytanie jakoś dla mnie nie jasno zadane... . Widzisz te forum ma swoje wady że nikt tu nie jest bogiem i musisz choć trochę nakierować do czego ci to potrzebne, a tutaj wszyscy lubią po prostu się uczyć bo udowadniamy sobie że nikt nie osiągną nirwany. A jeżeli nie chcesz się rozgałęziać to pisz na pocztę poszczególnych osób.
Pozdro DON GERBITO ;)
Chodzi o pojemnik na gotowe dania do odgrzania w mikrofali, odporny na temp. do 240st., zamykany zgrzaną folią.
Poruszyłeś bardzo ciekawy temat jak dla mnie.
Co do pojemników to powinien wystarczyć pojemnik z polipropylenu bo sam w sobie nie zawiera wody tylko ze musiał by być koniecznie otwarty i na krótkim czasie podgrzewania falami dlatego stosuje się najczęściej tekturowe ponieważ plastikowe robią się miękkie i od razu cofam pomysł ponieważ 240 stopni to jest temperatura przekraczająca produkcje samego polipropylenu a raczej zamieni się w ciecz i będziesz miał po wystygnięciu ciekawą zupę, nie jadalną rzecz jasna. NO i znowu cofam wszystko dlatego że mikrofala nie grzeje do 240 stopni bo byś ją po prostu uszkodził, chyba że rozmawiamy o jakiejś chemicznej jakiej działania po prostu nie znam. Standardowa w kuchni przekracza wyłącznie temperaturę wrzenia w danym punkcie czyli np. na kotlecie bo zawiera wodę czyli może być polipropylen. Po wyjęciu z mikrofali pojemnik stanie się miękki ale raczej stosuje się tekturowe z tego względu że przy nie których daniach mimo podgrzania zachowuje kształt. Ogólnie polipropylen mógłby się nadać ale i tak tekturowy będzie raczej tańszy.