Ultradźwiękowe zgrzewanie PP copo dobór
Zgrzewanie
Witam,
Mam problem że zgrzaniem ultradźwiękami (na zgrzewarce ultradźwiękowej) dwóch elementów z tworzywa PP copolimeru. Po zgrzaniu te połączenie musi wytrzymać siłę rozrywajaca, głównie tak to pracuję. Może macie jakieś konkretne rodzaje PP które dobrze się zgrzewaja.

Aby uzyskac dobry zgrzew nalezy zaczac od podstawowych wiadomosci - PP potrzbuje ampitude powyzej 35 mikrometrow - teraz trzeba sprawdzic czy twoja maszyna uzystka taka ampiude - to znaczy jaki masz generator - pozniej konwertor pozniej booster a na koncu wzmocnienie na sonotrodzie - jak ten problem bedzie rozwiazany nalezy przyjzec sie konstrukcji zgrzewanego produktu - czyli odleglosc sonotrody od miejsca zgrzewu , ksztalt miejca zgrzewu , wyplywy materialu , luzy , - najprostszym rozwiazaniem jest przeslac wszystkie dane do specjalisty :)
Wszystko mam opanowane kwestią jest tylko materiał. Wiele testowałem i nie mogę uzyskać powtarzalności zgrzewu.

No właśnie nie do końca jest okay bo co któryś zgrzew nie wytrzymuje obciążenia. Myślałem że może ktoś ma sprawdzone rodzaje że się dobrze zgrzewają.
Jeżeli większość zgrzanych detali jest w porządku, a mniejsza część jest zła, to logicznym się wydaje, że występuje jakieś zakłócenie.
Należy posprawdzać wszystko, co koledzy wspomnieli.
Zdziwiony w sumie jestem, że zgrzewane są detale PP metodą ultradźwięków. Raczej ta metoda jest do twardych materiałów PC, MABS, PS, PA, PC/ABS.
Pierwsze słyszę, że ktoś PP zgrzewa tą metodą...
Zgrzewam bardzo dużo różnych tworzyw. Kontrolę zgrzewania przeprowadzala mi firma która się tym tylko zajmuje i wiem napewno że chodzi o materiał. Myślałem poprostu że ktoś również miał styczność ze zgrzewaniem PP copo i podzieli się informacja jaki materiał się u was sprawdził. Podobno musi mieć bardzo wysoka sztywność nie zawierać dodatków.