Ustawienia temperatur pieca na preformy typu abc 37g
Rozdmuch w formie
Witam, potrzebuję pilnie informacji na temat ustawienia temperatur pieca typu FERENC 2010 na preformy typu abc 37g, ponieważ z pieca wychodzą butelki z białym spodem. Piec nie reaguje na zmianę temperatur. Czy ustawię 50 czy 70 stopni, butelki są gorące i białe na spodzie. Co może być przyczyną ? Czy może to być wina temperatur czy też ciśnienia w maszynie ? Proszę o pilną odpowiedź.
50 czy 70 stopni?!?!? chyba nie Celsjusza
Najlepiej po wyjściu z pieca ścisnąć preformę palcami. Powinna być równomiernie miękka na całej długości i nie może być białą. Jeśli "dupka" jest twarda to znaczy, że nie jest wystarczająco nagrzana.
Czy materiał na butelce jest równomiernie rozłożony? Może za dużo poszło na ścianki (przy szyjce) i brakuje na denku. Trzeba regulować rozciąganiem i rozruchem wstępnym.
Ciśnienie wydmuchu wstępnego za duże (prawdopodobnie) lub przegrzana preforma na "dupce". Tak jak pisali przedmówcy, całość preformy musi być równomiernie nagrzana - sprawdzić to możemy organoleptycznie - palcami Jednak dobrze aby "dupka" preformy była nieco twardsza od całości, ale nie na twarda, bo będzie pękała preforma na środku - wtrysku preformy. W razie problemów chętnie pomogę w ustawieniu procesu wydmuchu - posiadam doświadczenie 10-letnie.