A B C D E F G H I J K L M N O P R S Ś T U V W X Z Ż

PA

  • poliamid
  • nylon
  • ang. polyamide

Polimer zawierający grupy amidowe uzyskiwany w wyniku polimeryzacji lub polikondensacji. Wśród poliamidów rozróżnia się wiele gatunków, z których w skali przemysłowej najczęściej są wykorzystywane: PA6 (polikaprolaktam), PA66, PA11 i PA12. Różnice we własnościach fizycznych wynikają głównie z różnych typów struktury chemicznej oraz różnych typów budowy łańcuchów cząsteczkowych. Istnieją zarówno poliamidy naturalne, np. wełna czy jedwab, jak i syntetyczne. Polimery te można podzielić na poliamidy alifatyczne, poliftalamidy (półaromatyczne) oraz aramidy (aromatyczne).

Rodzaj:

polimery, termoplasty

Właściwości:

  • duża sztywność, twardość, trwałość oraz wytrzymałość mechaniczna
  • dobra obrabialność
  • niska rozszerzalność cieplna
  • dobre właściwości ślizgowe - odporność na ścieranie
  • zdolność tłumienia drgań i odporność na uderzenia
  • dobra odporność chemiczna na oleje, tłuszcze, benzynę i wiele rozpuszczalników
  • brak odporności na działanie kwasów i zasad
  • temperatura użytkowania od -40°C do 100°C
  • włókna poliamidowe stanowią doskonały materiał do farbowania - duża wyrazistość kolorów

Zastosowanie:

- produkcja włókien nylonowych

- przemysł lotniczy

- medycyna

- części maszyn: koła zębate, łożyska ślizgowe, gniazda przegubów, korpusy i obudowy w elektrotechnice

Rozpoznawanie:

Poliamidy w płomieniu palnika topią się i palą. Po zgaszeniu wyczuwa się charakterystyczny zapach palonego białka. Ze stopionej powierzchni poliamidowej próbki można za pomocą metalowej szpachelki wyciągnąć nitki. Dodatkową metodą identyfikacji poliamidów, umożliwiającą odróżnienie ich od wszystkich innych tworzyw, jest ich rozpuszczalność w kwasie mrówkowym.