PA
- poliamid
- nylon
- ang. polyamide
Polimer zawierający grupy amidowe uzyskiwany w wyniku polimeryzacji lub polikondensacji. Wśród poliamidów rozróżnia się wiele gatunków, z których w skali przemysłowej najczęściej są wykorzystywane: PA6 (polikaprolaktam), PA66, PA11 i PA12. Różnice we własnościach fizycznych wynikają głównie z różnych typów struktury chemicznej oraz różnych typów budowy łańcuchów cząsteczkowych. Istnieją zarówno poliamidy naturalne, np. wełna czy jedwab, jak i syntetyczne. Polimery te można podzielić na poliamidy alifatyczne, poliftalamidy (półaromatyczne) oraz aramidy (aromatyczne).
Rodzaj:
polimery, termoplastyWłaściwości:
- duża sztywność, twardość, trwałość oraz wytrzymałość mechaniczna
- dobra obrabialność
- niska rozszerzalność cieplna
- dobre właściwości ślizgowe - odporność na ścieranie
- zdolność tłumienia drgań i odporność na uderzenia
- dobra odporność chemiczna na oleje, tłuszcze, benzynę i wiele rozpuszczalników
- brak odporności na działanie kwasów i zasad
- temperatura użytkowania od -40°C do 100°C
- włókna poliamidowe stanowią doskonały materiał do farbowania - duża wyrazistość kolorów
Zastosowanie:
- produkcja włókien nylonowych
- przemysł lotniczy
- medycyna
- części maszyn: koła zębate, łożyska ślizgowe, gniazda przegubów, korpusy i obudowy w elektrotechnice