Ampacet, światowy lider w dziedzinie koncentratów barwiących, wprowadził UVBlock 1496, nowy koncentrat zapewniający ochronę przed promieniowaniem UV dla opakowań spożywczych i przemysłowych, stanowiący zrównoważoną alternatywę dla konwencjonalnych rozwiązań tego typu opartych na dodatkach benzotriazolu.
Ekspozycja na światło, zwłaszcza UVA i UVB, może uszkadzać składniki żywności, takie jak tłuszcze, białka i witaminy. Fotodegradacja często powoduje niepożądane efekty, takie jak przebarwienia, nieprzyjemne smaki i zapachy, utrata składników odżywczych i w efekcie marnowanie żywności. Również produkty niespożywcze mogą być wrażliwe i ulegać degradacji pod wpływem promieniowania UV. W celu zapewnienia ochrony takich produktów przed degradacją pod wpływem promieniowania UV, do opakowań często dodawane są dodatki zapewniające adekwatną ochronę.
Konwencjonalne dodatki zapewniające ochronę przed promieniowaniem UV zawierające fenolowe benzotriazole spotkały się jednak z silną presją ze strony organów nadzorczych ze względu na kwestie środowiskowe. Niektóre gatunki zostały dodane do europejskiej listy kandydackiej ECHA substancji wzbudzających szczególnie duże obawy (SVHC).
UVBlock 1496 to rozwiązanie bezpieczniejsze, opracowane specjalnie w celu uniknięcia klasyfikacji w ramach SVHC. Oferuje ono doskonałe właściwości optyczne i dobrą barierę zapewniającą ochronę przed promieniowaniem UV w zakresie niskich długości fal UVA i UVB. UVBlock 1496 jest dopuszczony do kontaktu z żywnością w Europie i USA.
Więcej informacji na temat produktu Ampacet UVBlock 1496 można uzyskać, pisząc na adres marketing.europe@ampacet.com