Producenci branży spożywczej dążą do tego, aby ich produkty były dziś jak najbardziej świeże i nieprzetworzone, gdyż takich właśnie produktów oczekują konsumenci.
Ograniczanie stopnia przetworzenia żywności to jeden z dynamicznie rozwijających się światowych trendów, prowadzący do sytuacji, w której wytwórcy w procesie produkcji muszą zachować wyjątkowo wysokie standardy higieny, jeśli chcą zrezygnować ze stosowania środków konserwujących i procesów z wykorzystaniem wysokich temperatur. Minimalne przetwarzanie (Minimal Processing) to kluczowe hasło, towarzyszące zbliżającym się targom branży technologii spożywczych Anuga FoodTec, podczas których zaprezentowane będą nowoczesne metody i urządzenia zapewniające produkcję żywności zgodną z tym hasłem.
Aseptyka - zapewnienie w pełni sterylnego środowiska
Doskonałym przykładem takiej produkcji jest aseptyczne napełnianie w technologii na zimno butelek z tworzyw sztucznych lub kartonów na napoje. Metoda ta, polega na aseptycznym pakowaniu produktu spożywczego w sterylnym, z perspektywy technologii żywności, urządzeniu. Cała produkcja odbywa się w wyjałowionym środowisku, w którym produkt spożywczy i opakowanie są osobno sterylizowane i łączone w warunkach jałowych. Takie sterylne dla żywności otoczenie jest warunkiem koniecznym do pakowania aseptycznego - dotyczy to zwłaszcza produktów wrażliwych, które maja niewielką zdolność ochrony w stosunku do intensywności namnażania się mikroorganizmów. Niestety, podczas decyzji inwestycyjnych, oprócz aspektów technologicznych, ważną rolę odgrywają związane z tym koszty, dlatego powszechne wdrożenie tej technologii przez producentów nie jest łatwym do realizacji rozwiązaniem.Minimalizacja obszaru krytycznego
W tych częściach urządzeń, które maja bezpośredni kontakt z produktem, należy zapewnić całkowicie sterylne warunki. Aby zwiększyć zarówno bezpieczeństwo pakowania aseptycznego w technologii na zimno, jak i jego opłacalność, producenci maszyn dążą do ograniczenia obszaru kontaktu z produktem i jego uproszczenia. Im bowiem bardziej skomplikowany system napełniania, tym droższe jest utrzymanie trwałej dyspozycyjności aseptycznej.Proces sterylnego pakowania nie wymusza zastosowania w całym pomieszczeniu charakterystyki środowiska określanego jako czyste (cleanroom). W niektórych przypadkach stosuje się strefę aseptyczną, która utrzymywana jest w warunkach sterylnych dzięki dodatniemu strumieniowi wyporowemu czystego powietrza.