
Certyfikat ten, wydawany przez upoważnioną i niezależną instytucję, zapewnia klientom poczucie bezpieczeństwa i zaświadcza o poważnym podejściu przedsiębiorstwa do kwestii związanych z higieną. Daje im pewność, że wewnętrzna organizacja przedsiębiorstwa oraz działania mające na celu zapewnienie higieny podczas całego procesu produkcji, składowania i operacji logistycznych w przedsiębiorstwie odpowiadają najsurowszym wymogom dystrybucji w zakresie bezpieczeństwa żywności.
Wybór standardu odniesienia
W związku z brakiem międzynarodowych norm w tym zakresie, wybór padł na standard BRC/IoP (British Retail Consortium / Institute of Packaging), opracowany przez wielkie brytyjskie sieci super i hipermarketów przy współpracy z przedsiębiorstwami branży opakowań, ponieważ są one najbliżej związane z wymogami klienteli przedsiębiorstwa. Audyt przeprowadziło francuskie Krajowe Laboratorium Metrologii i Badań L.N.E., znane na arenie międzynarodowej ze swych kompetencji w dziedzinie opakowań i będące pierwszą francuską instytucją akredytowaną przez UKAS (United Kingdom Accreditation Service) w zakresie tego rodzaju certyfikacji.
Ze względu na wielkość przedsiębiorstwa, audytor kontrolował je w lutym przez dwa dni. Następnie, w lipcu, certyfikat ten został potwierdzony w wyniku audytu monitoringowego.
Czynnik zachowania
