Koncern RPC wprowadził na rynek nowe opakowanie barierowe powstałe w technologii wtrysku.
Opakowania zostały opracowane wspólnie z firmą Kortec, specjalizującą się w technologii systemów gorąco kanałowych. Cienkościenne wielowarstwowe opakowanie polipropylenowe pozwalają na przechowywanie różnych produktów spożywczych przez okres jednego – dwóch lat. Wyposażono je w nowoczesną technologię barierową, która polega na równoczesnym wtryskiwaniu warstwy wierzchniej i wewnętrznej, z doskonałą kontrolą warstwy barierowej EVOH. Rozwiązanie takie zapewnia bardzo skuteczną ochronę przed przenikaniem tlenu i pary wodnej. Możliwe jest tu ponadto tworzenie ścianek o grubości zaledwie 0,4 mm przy zachowaniu wszystkich innych zalet przynoszonych przez technologię formowania wtryskowego. Prezentowane opakowania mają stać się alternatywą dla aluminiowych puszek i szklanych słoików.
Co szczególnie ważne producentom zależało bardzo mocno na tym, aby opakowania produkowanie z wykorzystaniem technologii barierowej mogły być sterylizowane, pasteryzowane i szczelnie zamykane. Po wielu pracach udało się wzbogacić je o wszystkie te możliwości. Pojemniki oferują ponadto wysoki stopień przejrzystości i mogą być zdobione przez etykietowanie w formie (IML).
- Osiągnęliśmy duży postęp w technologii barierowej – twierdzi Alfons Böckmann, dyrektor z RPC. - Biorąc pod uwagę coraz większe znaczenie, jakie przykłada się do ograniczania marnotrawstwa żywności, wydłużony okres przechowywania oferowany przez nasze opakowania barierowe w połączeniu z ich zdolnością do utrzymania świeżości zapewni producentom żywności dużą korzyść.