Sprawdzone systemy rozlewania i pasteryzacji zapewniające pełną kontrolę nad jakością piwa
Kompletna linia firmy Sidel do rozlewania piwa do puszek obejmuje 13 urządzeń ustawionych w sześciu większych modułach produkcyjnych, na które składa się depaletyzator, nalewarka i zamykarka, pasteryzator, suszarki, pakowarka oraz pakowarka tac, a także przenośniki. Wymaganie postawione przez firmę Bali Hai, jakim było utrzymanie jakości piwa na niezmiennym poziomie, udało się zaspokoić dzięki uwzględnieniu w konstrukcji linii dwóch specyficznych rozwiązań - najnowocześniejszego wolumetrycznego, elektronicznego systemu napełniania puszek firmy Sidel, a także sprawdzonego pasteryzatora PAMA.
- Zdecydowaliśmy się na technologię napełniania opracowaną przez firmę Sidel głównie ze względu na możliwości w zakresie ograniczania zawartości tlenu w produkcie, co przekłada się na jego bardzo wysoką jakość. Co więcej, nasza nowa linia wykorzystuje technologię napełniania wolumetrycznego, co pozwala nam na zagwarantowanie, że każda puszka trafiająca na sklepowe półki będzie zawierała odpowiednią ilość piwa w środku. Takie rozwiązanie ogranicza straty w produkcji oraz marnotrawienie produktów - wyjaśnia wybór urządzenia Blegog Sugiono, kierownik ds. opakowań browaru Bali Hai.
Zainstalowany w ramach linii pasteryzator PAMA, wykorzystujący specjalne oprogramowanie PRINCE Plus opracowane przez firmę Sidel, pozwalające na idealną kontrolę nad procesem pasteryzacji, został dostosowany z myślą o wymaganiach postawionych przez firmę Bali Hai.
- Zdecydowaliśmy się na zainstalowanie tego urządzenia w celu zapewnienia niezmiennej jakości oraz smaku naszych piw. Byliśmy w stanie przede wszystkim obniżyć temperaturę puszki po opuszczeniu pasteryzatora, co pozwoliło na całkowite wyeliminowanie zagrożenia zmiennej jakości produktu - problemu, z którym zmagaliśmy się w przeszłości. Dzięki najnowszej technologii dostarczonej przez firmę Sidel, możemy z dużą dokładnością dostosowywać parametry i przebieg procesu pasteryzacji zgodnie z określonymi ustawieniami. Pozwala nam to na zachowanie pełnej kontroli nad smakiem naszych piw - twierdzi Blegog Sugiono. Ponadto dzięki maksymalizacji rozmiaru pasteryzatora, firma Bali Hai jest teraz gotowa na zwiększenie wydajności produkcji w nadchodzących latach.
Elastyczne i kompaktowe urządzenia końca linii pozwolą na obsługę różnorodnych produktów
Nowa linia zainstalowana w browarze działa z dwukrotnie większą wydajnością niż dotychczasowe rozwiązanie, co przekłada się na trzykrotny wzrost produkcji - z 500 na 1450 tac na godzinę. Biorąc pod uwagę dwa formaty puszek (330 ml i 500 ml), dziewięć różnych receptur oraz różne opcje opakowań wtórnych, liczba produktów obsługiwanych przez linie produkcyjne browaru Bali Hai wynosi łącznie 18. Taka różnorodność wymaga wysokiej elastyczności na etapie pakowania wtórnego - jednak bez żadnych kompromisów i ustępstw w zakresie zajmowanej powierzchni użytkowej.
Co więcej, ten wiodący indonezyjski browar zdecydował się - ze względu na oszczędności generowane przez to rozwiązanie - na zastąpienie opakowań kartonowych folią. Z tego powodu linia obejmuje także pakowarkę Sidel EvoFilm Access, pozwalającą na bezproblemowe pakowanie w folię termokurczliwą, przeznaczoną do linii o niskiej i średniej wydajności. Indonezyjska firma chciała także zyskać możliwość poszerzenia oferty opakowań wtórnych oferowanych klientom, między innymi przez uwzględnienie w niej opakowań zbiorczych.
- Dzięki nowej linii dysponujemy zaawansowanym technicznie rozwiązaniem w zakresie pakowania produktów w folię termokurczliwą na tacach, które możemy wykorzystać do produkcji różnych opakowań alternatywnych, na przykład czteropaków oraz sześciopaków zapakowanych na jednej tacy, zawierającej łącznie 24 puszki. W przypadku braku zapotrzebowania na tace, produkty mogą omijać tę część pakowarki i trafiać prosto do pakowania w folię termokurczliwą - dodaje Sugiono.
Dzięki modułowej koncepcji konstrukcji, umożliwiającej zastosowanie szerokiego wachlarza konfiguracji i opcji, pakowarka EvoFilm Access oferuje elastyczność na niespotykanym dotąd poziomie.
- Dodaliśmy także szereg opcji, opracowanych z myślą o potrzebach i wymaganiach firmy Bali Hai - dodaje Stéphane Séné, kierownik ds. klientów kluczowych firmy Sidel. - Przede wszystkim zastosowaliśmy podejście oparte na projektowaniu z uwzględnieniem kosztów, co pozwoliło nam na dostarczenie urządzenia do pakowania w folię termokurczliwą, zapewniającego najlepszy dostępny na rynku stosunek jakości do ceny oraz pozwalającego na pakowanie w tempie nawet do 60 cykli na minutę. Po drugie, wdrożyliśmy proste rozwiązanie transportowe dostarczające produkty do pakowarki - dzięki temu nasz klient może cieszyć się większą oszczędnością miejsca w zakładzie, a zaoszczędzona przestrzeń jest obecnie wykorzystana w celach magazynowych. Ponadto udało nam się wyeliminować konieczność stosowania rozdzielacza dzięki zmianie orientacji linii puszek, dzięki czemu nasz klient może szybciej i sprawniej obsługiwać nawet osiem różnych konfiguracji opakowań. Elastyczność rozwiązania zwiększa fakt, że nasz system pozwala na obsługę zarówno luźnych puszek, jak i opakowań zbiorczych.
Prostota obsługi nowych urządzeń końca linii dostarczonych przez firmę Sidel stała się oczywista, kiedy po zainstalowaniu dostarczonego rozwiązania okazało się, że zespół pracowników klienta nie wymaga żadnego dodatkowego przeszkolenia w zakresie obsługi maszyny.
- Dzięki zastosowaniu rozwiązań firmy Sidel w naszym browarze będziemy w stanie zaspokoić popyt na rynku dostarczając klientom produkty najwyższej jakości. Jesteśmy bardzo zadowoleni z wydajności niedawno zainstalowanej kompletnej linii. Wierzymy bowiem, że najlepsze piwo powinno być produkowane przez najlepiej wykwalifikowanych ludzi i pakowane przy pomocy najlepszych dostępnych urządzeń - firma Sidel zapewnia najlepsze rozwiązania - podsumowuje Daniel To.