
Kartony są zazwyczaj wykonane z papieru makulaturowego, który zawiera pozostałości oleju mineralnego z farb drukarskich. Nawet w temperaturze pokojowej część tych pozostałości odparowuje i wytrąca się na zapakowanych w kartonie suchych produktach spożywczych, takich jak makaron, kasza, ryż lub płatki kukurydziane. Nawet najczęściej obecnie stosowane wewnętrzne torby z folii nie zapewniają wystarczającej ochrony.
Analizy laboratorium kantonalnego w Zurychu z 2010 roku wykazały, że parujące oleje mineralne składają się w około 80 proc. z węglowodorów parafinowych i naftowych oraz w 15 do 20 proc. z węglowodorów aromatycznych. W eksperymentach na zwierzętach, przeprowadzonych w ostatnich latach przez różne organizacje, w szczególności węglowodory parafinowe i naftowe powodowały uszkodzenia wątroby, węzłów chłonnych i zastawek serca, podczas gdy węglowodory aromatyczne według Wspólnego Komitetu Ekspertów ds. Dodatków do Żywności Światowej Organizacji Zdrowia oraz Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (JECFA) są podejrzewane o działanie rakotwórcze.