
Obietnicę poprawy swoich kartonów Pankaboard złożył rok temu. Teraz pokazał efekty prac. Powstały kartony, które są grubsze, mocniejsze, optycznie bielsze. Ponadto zostały znacząco ulepszone pod względem własności sensorycznych.
W wyniku podjętych działań, we wszystkich gramaturach asortymentu z serii PankaBrite (GC2) grubość kartonu została zwiększona o 30 mikronów. Dla kartonu z rodziny PankaWhite (GC1) wzrost ten wyniósł 10 mikronów.
Polepszyło to sztywność o 3 proc., dzięki czemu stosunek sztywności kartonu do jego grubości jest bliższy optimum. To ulepszenie będzie miało bezpośredni wpływ na jakość opakowań, pomagając lepiej chronić ich zawartość. Gwarantuje także poprawę trwałości i wyglądu.
Wzrost grubości został osiągnięty w wyniku procesu optymalizacji jakości ścieru drzewnego, który jest używany w wewnętrznej warstwie kartonów. Wyższa jakość ścieru drzewnego spowodowała, przy wzroście poziomu pulchności, jednoczesną poprawę jakości wizualnej i jakości powierzchni. Bardziej jednolity wygląd i gładkość powierzchni powodują, że kartony doskonale nadaje się do zadruku, zarówno offsetowego jak i fleksograficznego.
Oba kartony są także optycznie bielsze niż wcześniej, ponieważ odcień bieli zbliżono do spektrum niebieskiego, poprzez zoptymalizowane warstwy powlekającej.
Wiele pracy włożono też w poprawę sensorycznych parametrów kartonów, czyli oddziaływanie opakowania na właściwości zapachowo-smakowe pakowanego produktu. W efekcie Pankaboard może zagwarantować dla swoich produktów poziom 1,5 jednostek w skali Robinsona. Ulepszone własności sensoryczne otwierają nowe możliwości zastosowania produktów.