Fińska firma Pankaboard poprawiła własności swoich kartonów powlekanych przeznaczonych do produkcji opakowań.
Obietnicę poprawy swoich kartonów Pankaboard złożył rok temu. Teraz pokazał efekty prac. Powstały kartony, które są grubsze, mocniejsze, optycznie bielsze. Ponadto zostały znacząco ulepszone pod względem własności sensorycznych.
W wyniku podjętych działań, we wszystkich gramaturach asortymentu z serii PankaBrite (GC2) grubość kartonu została zwiększona o 30 mikronów. Dla kartonu z rodziny PankaWhite (GC1) wzrost ten wyniósł 10 mikronów.
Polepszyło to sztywność o 3 proc., dzięki czemu stosunek sztywności kartonu do jego grubości jest bliższy optimum. To ulepszenie będzie miało bezpośredni wpływ na jakość opakowań, pomagając lepiej chronić ich zawartość. Gwarantuje także poprawę trwałości i wyglądu.
Wzrost grubości został osiągnięty w wyniku procesu optymalizacji jakości ścieru drzewnego, który jest używany w wewnętrznej warstwie kartonów. Wyższa jakość ścieru drzewnego spowodowała, przy wzroście poziomu pulchności, jednoczesną poprawę jakości wizualnej i jakości powierzchni. Bardziej jednolity wygląd i gładkość powierzchni powodują, że kartony doskonale nadaje się do zadruku, zarówno offsetowego jak i fleksograficznego.
Oba kartony są także optycznie bielsze niż wcześniej, ponieważ odcień bieli zbliżono do spektrum niebieskiego, poprzez zoptymalizowane warstwy powlekającej.
Wiele pracy włożono też w poprawę sensorycznych parametrów kartonów, czyli oddziaływanie opakowania na właściwości zapachowo-smakowe pakowanego produktu. W efekcie Pankaboard może zagwarantować dla swoich produktów poziom 1,5 jednostek w skali Robinsona. Ulepszone własności sensoryczne otwierają nowe możliwości zastosowania produktów.