Maszyny pakujące na targach Pakfood
Z urządzeń Miflex-Masz korzystają zarówno krajowe jak i zagraniczne firmy z branży spożywczej. - Uczestniczymy we wszystkich najważniejszych. Naszą największą specjalnością są systemy pakowania pionowego. Jakiś czas temu wprowadziliśmy jednak do produkcji poziomy system pakowania. Jest on bardziej uniwersalny oraz zapewnia większe możliwości w odniesieniu do opakowań i produktów pakowanych - tłumaczyli w Poznaniu przedstawiciele firmy.
Niewiele dalej, na stoisku firmy Remid, można się było zapoznać z automatycznymi i półautomatycznymi liniami pakującymi. Automatyczne linie pakujące są przeznaczone do formowania i owijania w folię termokurczliwą pojedynczych produktów w pakiet zbiorczy. Linia może być dostosowana do pakowania szklanych i plastikowych słoi, a także puszek, butelek i kartonów. Wydajność działania dochodzi do 1000 cykli na godzinę.
Interesujące są też możliwości półautomatycznych linii pakujących Remid. Nadają się one do formowania pojedynczych opakowań w pakiety zbiorcze za pomocą folii termokurczliwej. Linia osiąga wydajność 450 pakietów na godzinę.
Remid, to już dobrze rozpoznawane przedsiębiorstwo, a jego linie pakujące trafiły do takich farm jak m.in.: Nestle, Zakłady Piwowarskie, Fruktus oraz Pamapol. Łącznie znalazły już uznanie u ponad 50 odbiorców.
Ciekawe prezentacje polegające na zestawieniu zgrzewarki kątowej z tunelem grzewczym, dające kompletną linię technologiczną, która umożliwia pakowanie rozmaitych produktów w folię termokurczliwą, zademonstrowała firma DiD Pak.
Na potrzeby linii wykorzystywany jest tunel, który jest w stanie obkurczyć w ciągu jednej godziny np. 1400 sztuk czekoladowych bombonierek. Obciśniecie folią produktu jest równomierne ze wszystkich stron, zwłaszcza od spodu i na krawędziach. Dzieje się tak za sprawą systemu wewnętrznych powietrznych kanałów.
Wykorzystywana tu folia umożliwia o wiele lepszą prezentację wyrobu, a także zastępuje opakowania kartonowe, które są kilkakrotnie droższe. Dzięki wykorzystaniu elektroniki można z powodzeniem regulować impuls zgrzewu i wysokość temperatury w tunelu. Jeśli chodzi o zgrzewanie, to może ono być impulsowe, pojedyncze lub potrójne.
- Strony:
- 1
- 2