
Eksperci EFSA wstępnie doszli do wniosku, że we wszystkich grupach populacji to dieta jest głównym źródłem narażenia na bisfenol A oraz że ekspozycja na substancję jest niższa niż wcześniej sądzono.
Prowadzone obecnie badania to pierwsza od 2006 roku rewizja stanu wiedzy o substancji i potencjalnych zagrożeniach przez nią wywoływanych. W przeciwieństwie do poprzednich analiz, EFSA uwzględnia w swoich badaniach zarówno BPA pochodzący z żywności, jak i innych źródeł (np. papier termiczny czy czynniki środowiskowe). W ramach dwuetapowego postępowania agencja oczekuje obecnie na opinie dotyczące wstępnych konkluzji o ekspozycji konsumentów na BPA. W dalszej fazie prac, EFSA podda publicznej konsultacji drugą część wstępnego raportu, skupiającą się na ocenie potencjalnego ryzyka dla zdrowia ludzi ze strony bisfenolu A.
W porównaniu z wynikami z 2006 roku nowe dane wprowadzają znaczące zmiany w szacunkach dotyczących poziomu ekspozycji na substancję. Dla dzieci w wieku od 6 miesięcy do 3 lat wielkość ekspozycji określa się na 375 ng na kilogram masy ciała dziennie, natomiast dla osób powyżej 18 roku życia wynosi ona 132 ng/kg. Te szacunki stanowią mniej niż 1 proc. tolerowanej dziennej dawki (TDI), określonej przez EFSA w 2006 roku na poziomie 0,05 mg na kilogram masy ciała dziennie.
We wszystkich badanych grupach powyżej trzeciego roku życia papier termiczny, stosowany m.in. w paragonach, biletach czy faksach, był - po żywności - drugim najważniejszym źródłem BPA, odpowiedzialnym za 15 proc. przypadków ekspozycji na substancję.
Naukowcy stwierdzili również, iż narażenie na BPA pochodzący z żywności jest najwyższe wśród dzieci w wieku 3-10 lat, co można tłumaczyć ich wysokim spożyciem w stosunku do masy ciała. Ponadto, zauważono, iż żywność w puszkach oraz mięso i wyroby mięsne dostarczają największą ilość BPA we wszystkich badanych grupach wiekowych.