
W wielu przypadkach w procesie tworzenia nowego opakowania najwięcej uwagi poświęca się pojemnikowi. Chodzi to o ustalenie i sfinalizowanie szczegółów dotyczących jego projektu, wielkości i zdobień. W rezultacie kwestia funkcjonalności zamknięcia może być odkładana na ostatnią chwilę - być może dlatego, że obecnie dostępny jest szeroki wybór standardowych zamknięć, przez co producenci zakładają, że szybko da się znaleźć rozwiązanie "prosto z półki".
Złożoność i funkcjonalność zamknięcia może mieć jednak pierwszorzędne znaczenie dla sukcesu opakowania, a ostatecznie także produktu. Niedokładnie dopasowane lub źle zaprojektowane zamknięcie, które nie jest przyjazne dla użytkownika, pozwala na wyciekanie produktu lub utrudnia jego dozowanie. To z kolei przyczynia się do stworzenia słabego wizerunku i zniechęca nabywcę do ponownego zakupu.
Obecnie widać popyt na jeszcze bardziej złożone zamknięcia. Dla przykładu na rynku kosmetyków i środków higieny osobistej zaczyna się coraz powszechniej stosować zamknięcia formowane wtryskowo w dwóch kolorach. Można już także spotkać liczne przełomowe kształty, jak zamknięcia, w których górna część jest większa od dolnej. Stawia to jeszcze większe wyzwania techniczne przed specjalistami opracowującymi maszyny i narzędzia.
Technologia wieczek i zamknięć z całą pewnością wciąż rozwija się w szybkim tempie. Wykorzystanie membran, folii zamykających i wkładek nie jest może nową koncepcją, ale gdy do wyboru mamy cały szereg zastosowań: od prostego konfekcjonowania na zimno proszków lub płynów po produkty napełniane na gorąco, wówczas takie kwestie jak niezawodna konstrukcja zamknięcia oraz wybór odpowiedniej wkładki nabierają dużego znaczenia.