Koncern RPC wprowadził na rynek ciekawe opakowanie z tworzyw sztucznych przeznaczone dla branży spożywczej.
Nowe opakowanie nazywa się „la Cup2”. Celem postawionym producentowi było opracowanie pojemnika, które pozwoliłoby na to, aby produkty, jeden z których jest zwykle sosem, były przetwarzane, pakowane i przygotowywane osobno i łączone dopiero w czasie konsumpcji.
Opakowanie obejmuje zatem oddzielny pojemnik i wieczko. Przyczynia się to do tego, iż produkt, który ma być dodany do głównego dania, jest zamknięty szczelnie w wieczku, które zostaje następnie hermetycznie przytwierdzone do pojemnika, tworząc jedno całe opakowanie. W razie potrzeby produkt można podgrzać. Konsument odrywa wtedy najpierw pierścień uszczelniający, aby oddzielić dwie części, a następnie podczas obracania wieczka niewielki bolec na wewnętrznej krawędzi pojemnika zrywa folię na wieczku, pozwalając na zmieszanie dwóch produktów.
Opakowanie może być produkowane z jednowarstwowego polipropylenu do produktów świeżych lub pasteryzowanych albo z barierą EVOH do produktów wymagających sterylizacji.
Innym przykładem elastyczności konstrukcji jest fakt, iż po usunięciu pierścienia łączącego dwie części można zdjąć wieczko z pojemnika bez obracania, a folia zamykająca w wieczku pozostanie nienaruszona. Zawartość wieczka można następnie podgrzać oddzielnie w razie potrzeby. Opakowanie dostępne jest w pojemności 300 g.
Nowe opakowanie do żywności od RPC
2011-12-02