
Jak twierdzą twórcy produktu nowe zamknięcie zapewnia większą wygodę konsumentom i jest korzystniejsze dla środowiska naturalnego.
Jego przewaga nad innymi tego typu produktami polega na tym, że tym razem projektanci aplikatora kontrolującego przepływ produktu, nie skorzystali z silikonu. Ich projekt wykorzystuje natomiast w otworze wylotowym specjalnie opracowaną technologię.
Pozwala ona na zastosowanie mniejszego otworu, co usprawnia dozowanie produktu, a także stwarza tzw. efekt wsysania. Oznacza to, że produkt wciągany jest po użyciu z powrotem do butelki, pozostawiając po każdorazowym zastosowaniu czysty otwór.
To tylko jedna z jego zalet. Nowoopracowane zamknięcie wykonane jest w całości z jednego materiału. W przeszłości były to natomiast mieszanki. Wykorzystanie jednego materiału pozwala zaś na łatwiejszy recykling. To ważna cecha, bo coraz więcej detalistów i producentów upomina się o tego typu właściwości.
Ponadto wydłużony, w porównaniu z dotychczasowymi, aplikator umożliwia dokładniejsze i przede wszystkim w pełni kontrolowane wyciskanie produktu.
W jaki sposób urządzenie działa? Zatyczka w odchylanej części wieczka zatyka aplikator po zamknięciu butelki, co pozwala na przechowywanie sosów do góry dnem i to bez najmniejszych wycieków.

Zdaniem szefostwa RPC Containers Halstead konsumenci doceniają wygodę zapewnianą przez wydłużony aplikator. Chwalą sobie przede wszystkim bardziej precyzyjne wyciskanie sosu. Z kolei producenci, którzy już używają aplikator zwracają uwagę na korzyści ekonomiczne zapewniane przez zastosowanie przy wytwarzaniu tylko jednego materiału.