Na niedawnych targach Polagra Food w Poznaniu firma Sealed Air Cryovac pokazała wiele interesujących rozwiązań opakowaniowych dla branży spożywczej.
Dania gotowe oraz gastronomia to w tej chwili dwa najszybciej rozwijające się segmenty w przemyśle spożywczym. Nowe trendy społeczne zwiększają popyt na wygodę, dlatego też dania gotowe - zarówno te dostępne na półce w supermarkecie jak i te wykorzystywane do przyrządzenia wyrafinowanych potraw w restauracji - stanowią wyjątkowo obiecujący potencjał dla branży spożywczej.
Jednak bez względu na to, czy docelowym rynkiem jest handel detaliczny czy gastronomia, producenci żywności muszą zapewnić konsumentom produkty odpowiedniej jakości.
I dlatego Sealed Air Cryovac, który specjalizuje się w zakresie pakowania świeżej żywności, wprowadza coraz to nowsze i bardziej innowacyjne rozwiązania opakowaniowe. Podczas niedawnych Targów Polagra-Food w Poznaniu zaprezentowała bogate portfolio rozwiązań opakowaniowych dla branży spożywczej, w tym szereg nowości dla sektora gastronomii i branży detalicznej.
Pierwsza z nowości to Cryovac VPP. Jest to system umożliwiający pakowanie żywności płynnej i półpłynnej w super-wytrzymałe foliowe woreczki typu pouch o pojemności od 0,5 do 10 litrów. Woreczki są formowane, napełniane, a następnie zgrzewane na specjalnych maszynach do pakowania pionowego VFFS.
Rozwiązanie to pozwala na błyskawiczne przygotowanie wyszukanych dań z przyrządzonych wcześniej gotowych składników, a nawet całych potraw. W systemie Cryovac VPP można zapakować m.in. zupy, gulasze, bigos, dania z makaronu lub ryżu, sosy, warzywa w zalewie, pikle, sałatki, a także kremy, budynie, nadzienia do ciast, polewy oraz koncentraty soków owocowych. Dostępne są również woreczki ze specjalnym otworem umożliwiającym podłączenie do higienicznego i wygodnego systemu ręcznego dozowania - idealne do podawania sosów do kanapek i sałatek, musztardy, keczupu, śmietany czy jogurtu.
Nowością w tym systemie są woreczki Flavour Mark Retort, które umożliwiają pasteryzację produktów po zapakowaniu oraz Flavour Mark Aseptic, czyli rozwiązanie do produktów pakowanych aseptycznie.
Kolejna targowa nowość to Cryovac Simple Steps, czyli opakowanie próżniowe typu "skin" do dań gotowych przeznaczonych do przyrządzania w kuchence mikrofalowej.
Nowości opakowaniowe Sealed Air Cryovac
- Strony:
- 1
- 2