Twórcy projektu chcieli sprostać wielu wyzwaniom stojącym przed branżą opakowaniową - z jednej strony producenci żywności i handlowcy oczekują lepszej jakości i dłuższego życia produktu na półce sklepowej, z drugiej zaś - politycy i konsumenci chcieliby większej przejrzystości i precyzyjnych informacji na temat bezpieczeństwa i jakości jedzenia. Innym wyzwaniem jest próba minimalizowania wpływu na środowisko naturalne odpadów związanych z procesem pakowania.
Jak wiadomo, opakowanie nie tylko służy do przechowywania żywności i ochrony przed zanieczyszczeniem, lecz także służy do komunikacji z konsumentem oraz konserwacji produktu i wydłużenia czasu ekspozycji w sklepie. Projekt ISA-Pack zakłada wydłużenie tego czasu aż o 50 procent. Ten efekt realizatorzy projektu chcą uzyskać poprzez zastosowanie dwóch materiałów biopolimerowych, które zastąpią dotychczas wykorzystywane technologie pakowania żywności:
- folia stretch, powszechnie używana przez sklepy do pakowania na miejscu dużych ilości żywności, w tym mięsa, drobiu, ryb, owoców, warzyw, nabiału i innych produktów, ma być zastąpiona przez nową kopolimerową folię strech ISA-PACK PHB, która będzie mogła być wykorzystywana wszędzie tam, gdzie stosowano dotychczas folię PVC;
- arkusze i folie o wysokiej barierowości gazowej do stosowania w warunkach atmosfery modyfikowanej MAP, w tym do pakowania próżniowego, będące popularnym sposobem pakowania żywności i produktów gotowych ze względu na wydłużenie życia produktu na półce sklepowej, ma być zastąpione nowym rozwiązaniem kopolimerowym ISA-PACK PHB do pakowania MAP.
Oprócz innowacyjnych biopolimerowych materiałów pakujących celem projektu jest stworzenie inteligentnego wskaźnik informującego o świeżości żywności, który będzie nanoszony bezpośrednio na materiał pakujący. Dzięki wskaźnikowi zwiększy się bezpieczeństwo konsumentów, którzy otrzymają czytelną informację na temat jakości danego produktu, a sam towar będzie mógł dłużej znajdować się na półce sklepowej.