
Tematowi obecności związków endokrynnie czynnych w opakowaniach poświęcona będzie międzynarodowa konferencja naukowa "Opakowania żywności – zagrożenie dla zdrowia? Fakty i mity", która odbędzie się 15 listopada br. w warszawskim hotelu Radisson Blu Sobieski.
Wśród zaproszonych gości konferencji znajdują się wybitni specjaliści w dziedzinie endokrynologii, chemii środowiska i biochemii roślin, m.in. prof. Marek Ruchała (Uniwersytet Medyczny w Poznaniu), prof. Ewa Osińska (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie), prof. Andrzej Milewicz (prezes Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego) czy prof. Katarzyna Stoś (Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie).
W programie konferencji uwzględniona zostanie między innymi problematyka opakowań żywności jako źródła związków endokrynnie czynnych czy związków endokrynnie czynnych w diecie człowieka. Omówione zostaną też kwestie toksycznego działania substancji zawartych w opakowaniach żywności na funkcjonowanie poszczególnych narządów i modyfikacje ich cech strukturalnych oraz podstaw priorytetyzacji zagrożeń substancjami endokrynnie czynnymi.
Szczegółowy program konferencji oraz warunki uczestnictwa na stronie internetowej organizatora.