Produkowane przez RPC Containers Corby słoiki Sapphire dla gastronomii zapewniły idealne połączenie funkcjonalności i stylu polskiemu producentowi półproduktów spożywczych Grados, który wykorzysta je do pakowania swoich koncentratów do lodów Torrini.
Grados jest jednym z głównych dostawców półproduktów dla cukierni, piekarni i producentów lodów. Jego najnowszy produkt, Torrini, jest skoncentrowaną pastą dostępną w różnych smakach owocowych i nieowocowych, która nadaje smak, barwę i zapach lodom i kremom.
Ponieważ wersje owocowe zawierają naturalne składniki, a do innych smaków dodawany jest alkohol, produkty są wrażliwe na tlen. Grados potrzebował słoika, który zachowywałby jakość pasty, akcentując przy tym wyjątkowość marki Torrini.
Przedsiębiorstwo RPC Corby, współpracując z technologami firmy Grados, zaproponowało wykorzystanie wielowarstwowych słoików Sapphire. Słoiki są wytłaczane z rozdmuchem z zastosowaniem struktury PP/EVOH/PP zapewniającej doskonałą barierę ochronnę, dzięki czemu są zdolne wytrzymać wymaganą dla produktu temperaturę konfekcjonowania. Ponadto półprzezroczysty pojemnik zapewnia widoczność charakterystycznych kolorów koncentratów.
Słoiki Sapphire dostarczane są w wygodnej wersji pojemnościowej 1,2 litra, oferując klientom Gradosa dużą elastyczność przy dokonywaniu zakupów.
„Przekonaliśmy się, że słoiki Sapphire oferowane przez RPC Corby charakteryzuje doskonała barierowość i bardzo atrakcyjny kształt” - powiedział pan Tomasz Wojciechowski, dyrektor marketingu w Grados. „Nasi klienci potwierdzają, że pojemność 1,2 litra to idealna wielkość do mniejszych serii produkcyjnych.”
Dostawą słoików do firmy Grados zajmuje się przedstawiciel RPC Corby w Polsce – Vertim Ltd.