Firmy zrzeszone w Polskim Związku Przetwórców Tworzyw Sztucznych aktywnie uczestniczą w walce z pandemią. Odpowiadając na zapotrzebowanie kończą prace nad przygotowaniem masowej produkcji przyłbic ochronnych. Już od przyszłego tygodnia plan zakłada wytwarzanie 10 tysięcy sztuk przyłbic dziennie. Placówki medyczne mogą liczyć na nieodpłatne dostawy.
Przetwórcy tworzyw podjęli wyzwanie związane z obserwowanymi na rynku brakami przyłbic ochronnych. Obecnie ich produkcja za pomocą np. drukarek 3D, to jedynie 3 - 4 sztuki dziennie. W przypadku sporządzenia odpowiednich form i przejścia na technologię wtryskową, produkowane ilości zmieniają się diametralnie i idą w tysiące sztuk. Firmy zrzeszone w PZPTS zadeklarowały produkcję na poziomie 10 tysięcy sztuk dziennie.
- Zakładam, że zaraz po Świętach Wielkanocnych, podmioty zrzeszone w PZPTS będą w stanie dostarczyć na rynek nawet 10 tysięcy sztuk takich specjalistycznych osłon dziennie. Będą to produkty gotowe do zastosowania zgodnie z przeznaczeniem przez lekarzy, ratowników, ale także policjantów, strażaków czy pracowników służb ochrony. Z rozmów z wytwórcami wiem, że przy konstruowaniu odpowiednich form konsultowani są przedstawiciele branży medycznej, w tym lekarze, aby produkt w maksymalnym stopniu spełniał ich oczekiwania oraz zapewniał bezpieczeństwo - powiedział Robert Szyman, Dyrektor Generalny PZPTS.
Producenci nie pozostają obojętni na trudną sytuację finansową placówek służby zdrowia. Zakładają, że najbardziej potrzebujące jednostki medyczne będą mogły liczyć na nieodpłatne dostawy. Jest to kontynuacja pomocy, jaką firmy z PZPTS nieodpłatnie świadczą na rzecz szpitali, gdy odpowiadając na zgłoszone przez nie zapotrzebowanie, przekazały w sumie ponad 45 tysięcy produktów z plastiku, jak kubki, sztućce, worki opakowaniowe czy folia na kurtyny medyczne. Obecnie powstaje lista szpitali, do których w pierwszej kolejności trafią przyłbice i kurtyny.
Dzisiaj tworzywa sztuczne zyskują na znaczeniu ze względu na swoje cechy izolacyjne, zabezpieczające przed kontaktem z drobnoustrojami, w tym koronawirusem. Ma to szczególną wagę w przypadku żywności, która wyprodukowana z zachowaniem najwyższych standardów higienicznych i mikrobiologicznych, a następnie szczelnie (często próżniowo) zamknięta w opakowaniu z tworzywa daje nam gwarancję bezpieczeństwa, a jednocześnie wydłuża okres przydatności produktu do spożycia, ograniczając marnotrawstwo żywności.