Zespół naukowców z Uniwersytetu w niemieckim Freiburgu rozwija nowe metody produkcji poliuretanów. Mają one powstawać z owoców cytrusowych.
Niemieccy badacze, przy udziale inżynierów z koncernu Volkswagena, opracowali proces służący wyselekcjonowaniu poliuretanu z naturalnie występującej substancji o nazwie limonen. Całość odbywa się to poprzez reakcję z tlenem i dwutlenkiem węgla. Limonen jest to związek chemiczny odpowiedzialny m.in. za zapach cytryny, zawarty głównie w jej skórce. Jest bezbarwną cieczą o temperaturze pokojowej.
Naukowcy najpierw skutecznie doprowadzili do reakcji tlenku limonenu z dwutlenkiem węgla bez użycia rozpuszczalników. Po raz pierwszy użyto także amidoaminowego kwasu cytynowego jako utwardzacza. Utwardzanie jest bowiem naturalną reakcją przy produkcji materiałów poliuretanowych. W przeciwieństwie do konwencjonalnych poliuretanów, nowe produkty nie niosą za sobą ryzyka toksyczności.
Metoda badaczy z Freiburga bazuje na tzw. zielonej chemii. Zespół zapewnia , że nie jest szkodliwa dla środowiska. Nie jest też konkurencyjna w stosunku do produkcji żywności, gdyż skórka cytrusowa jest produktem ubocznym przy produkcji soków pomarańczowych i może być łatwo oddzielona od właściwego procesu przy wykorzystaniu metody ekstrakcji.
Materiały z nowego poliuretanu będą mogły być stosowane do produkcji listew nadających się do wykończenia wnętrz i nadwozi samochodów osobowych, jak również w izolacji termicznej i nowych biosystemach powłok i klejów.