Szklane opakowanie dla Robico

Szklane opakowanie dla Robico Współpraca polskiej firm ZUH Robico z międzynarodowym potentatem w zakresie opakowań szklanych, koncernem Owens - Illinois.

Efektem tej kooperacji jest nowy produkt spółki Robico, czyli śmietana oferowana w szklanym opakowaniu. Produkt jest termizowany, a technologia produkcji bezpośrednio wpływa na jego smak i konsystencję.

Transparentne i eleganckie opakowanie sprawia, że klient wie, co kupuje. Dodatkowo, zapewnia się mu bezpieczeństwo i wygodę użycia. Oto bowiem słoik może być wielokrotnie odkręcany i zakręcany, dzięki czemu bez problemu można przechowywać go w lodówce. Pomocna w zapewnieniu bezpieczeństwa i jakości jest także specjalna banderola zabezpieczająca przed otwarciem, mająca zapewnić, że opakowanie nie było odkręcane przed zakupem. Ułatwieniem dla konsumentów jest także odpowiedniej wielkości otwór słoiczka – pozwala na bezproblemowe dozowanie łyżką, ale także nalewanie produktu do potraw bezpośrednio z opakowania – mówi Małgorzata Skarżyńska, technolog żywności z ZUH Robico. - Powrót mleka do szklanej butelki, którą zaoferowaliśmy naszym klientom jakiś czas temu, był dla wielu konsumentów podróżą w czasie. Przyszedł czas, by pójść krok dalej i zaoferować oczekującym szklanych opakowań konsumentom śmietanę w szklanym słoiku. Czyste składniki, z jakich powstaje szkło tworzą naturalny materiał opakowaniowy. Właściwości ochronne szkła zabezpieczają integralność i smak produktów.


Obydwie firmy zainaugurowały także kampanię edukcayjną pod nazwą „Zdrowo w szkle”. Celem kampanii jest uświadomienie zarówno konsumentom jak i producentom, walorów zdrowotnych i smakowych produktów żywnościowych w opakowaniach szklanych, a także ich pozytywnego wpływu na środowisko naturalne. W ramach przedsięwzięcia prowadzone są działania informacyjne w mediach i promocje produktu. Firma ZUH Robico dołączyła także do stowarzyszenia Friends of Glass. W ramach kampanii powstał również film pt. „Oczami szklanej butelki”, prezentujący proces produkcji szklanej butelki, poprzez etap napełnienia jej mlekiem, aż do momentu wyboru przez konsumenta. A wszystko jest opowiadane z perspektywy butelki szklanej.

Warto wiedzieć, że czyste składniki szkła: piasek, soda i wapień łączą się by stworzyć naturalny i nietoksyczny materiał opakowaniowy. Nie wchodzi ono w reakcje z produktem, który się w nim znajduje i nie zmienia jego właściwości. Co więcej, szkło działa jak naturalna bariera przed bakteriami i podlega w 100 proc. procesowi recyklingu oraz może być bez końca ponownie wykorzystywane.

Stowarzyszenie Friends of Glass to europejskie forum konsumentów, które wspiera i promuje nabywanie żywności i napojów w szklanych opakowaniach.

Czytaj więcej:
Szkło 43