
Cryovac OFT to nowa piankowa tacka C-PET do pakowania dań gotowych w systemie Cryovac n'Oven. Stanowi najwyższej klasy rozwiązanie w segmencie opakowań do dań gotowych o podwójnym zastosowaniu: tradycyjny piekarnik/kuchenka mikrofalowa. Główne atrybuty opakowania to dobre parametry zgrzewania, boczne uchwyty zawsze pozostające chłodnymi w dotyku.
- Cryovac OFT to unikalne rozwiązanie spośród dostępnych dzisiaj propozycji w segmencie opakowań o podwójnym zastosowaniu, takim jak tradycyjny piekarnik i kuchenka mikrofalowa. Jego stosowanie pozwala znacznie ograniczyć odpady opakowaniowe. Tacka waży bowiem o 30 proc. mniej niż jej standardowa sztywna odmiana o podobnym rozmiarze. Żadne inne rowiązanie dostępne dzisiaj na rynku nie jest w stanie zmniejszyć wpływu na środowisko naturalne i jednocześnie zapewnić niezawodnych parametrów opakowań do dań gotowych sprawdzonych w warunkach przemysłowych, m.in. w zakresie odporności na obróbkę termiczną, hermetyczności oraz okresu trwałości.
Pozostałe zalety nowego rozwiązania firmy Sealed Air Cryovac to m.in. znaczna odporność na uszkodzenia mechaniczne i niższa kruchość; bardzo wysoka odporność na uszkodzenia w niskich temperaturach, co ogranicza ryzyko zniszczenia opakowania; optymalna współpraca z maszynami pakującymi i budowa ułatwiająca automatyczny pobór tacki z podajnika; doskonałe parametry zgrzewania z foliami PET do zamykania tacek w systemie LID; korzyści dla środowiska naturalnego dzięki znacznie niższej wadze opakowania. Tacka w 100 proc. nadaje się do recyklingu i można ją zgnieść przed wyrzuceniem.
Sealed Air Cryovac nie przestaje wprowadzać innowacji dla branży opakowaniowej. Niedawno koncern otworzył we Włoszech nowoczesne Laboratorium Opakowań do Dań Gotowych. Posłuży ono do zbierania danych ilościowych i pomoże w naukowy sposób ocenić rozwiązania opakowaniowe dla produktów poddawanych obróbce termicznej w opakowaniu w ramach procesu produkcji, lub dla posiłków przygotowywanych przez końcowych użytkowników, pod kątem przedłużenia ich trwałości.