Targom drinktec towarzyszyła wystawa z zakresu przemysłu winiarskiego: Międzynarodowe Specjalistyczne Targi Maszyn Winiarskich i Napełniania Butelek SIMEI, odbywające się naprzemiennie w Monachium i Mediolanie.
Imponował kalendarz imprez towarzyszących targom drinktec. Od 11 do 15 września odbyło się 5 konferencji: drinktec Forum, PETnology Europe, water-technology@drinktec Symposium, BevTech Europe - konferencja techniczna dotycząca aspektów wytwarzania napoi bezalkoholowych oraz International MicroBrew Symposium - wydarzenie skupiające browarników z mikrobrowarów i browarów rzemieślniczych z całego świata.
drinktec Forum
Podczas tego wydarzenia grono ekspertów reprezentujących zarówno przemysł jak i sektor badawczy przedstawiało pionierskie pomysły i praktyczne podejście do najnowszych zagadnień dotyczących techniki, procesów produkcyjnych i automatyki.W ramach sesji "Future Packaging Options" niezwykle interesującą prelekcję, dotyczącą nowych możliwości oferowanych przez biotworzywo PEF, wygłosił Jesper van Berkel z holenderskiej Synviny. PEF jest poliestrem produkowanym z glikolu etylenowego (MEG) oraz kwasu 2,5-furanodikarboksylowego (FDCA). PEF może stanowić konkurencję dla używanego powszechnie PET, ponieważ FDCA może być otrzymywany z biomasy, zamiast ropy naftowej.
Jean-Francois Briors z Nestle Waters, wraz z Francoise Poulat z Danone Nutricia Research przedstawili plan działania dla rozwoju bio-PET. Wspólny projekt, nazwany NaturALL Bottle Alliance, ma na celu produkcję opakowań wykonanych w 100% z bio-PET na skalę komercyjną.
European Beer Star
W ramach niezliczonej ilości konkursów producenci napojów mogli zmierzyć się w kilkudziesięciu kategoriach. Do jednego z największych i najważniejszych konkursów piwowarskich na świecie, odbywającego się w trakcie targów drinktec, zgłoszono ponad 2 000 piw z 46 krajów. European Beer Star to konkurs, który od 14 lat zorganizowany jest przez Verband Private Brauereien Deutschland (Związek Prywatnych Browarów w Niemczech), Verband Private Brauereien Bayern (Związek Prywatnych Browarów w Bawarii) oraz Association of Small and Independent Breweries in Europe (S.I.B.)W kategorii "South German-Style Hefeweizen Hell” złoty medal uzyskało piwo "Klasyczna Pszenica" z Browaru Okocim, natomiast brązowy medal w kategorii "Porter Bałtycki" uzyskał "Okocim Mistrzowski Porter".
Najpiękniejsze święto Europy
"Dziwnym" zbiegiem okoliczności, największe Światowe Targi Technologii Produkcji Napojów i Płynnych Pokarmów kończą się tuż przed wydarzeniem, dla wielu będącym najpiękniejszym świętem Europy a może i całego świata.Oczywiście mowa o Oktoberfest, który w tym roku rozpoczął się 16 września i potrwa do 3 października. Tradycja tego wielkiego i słynnego święta sięga 1810 roku, kiedy to z okazji ślubu bawarskiego księcia Ludwika i księżniczki Therese von Sachsen-Hildburghausen zorganizowano wyścigi konne. Słynny bawarski festyn corocznie jest celem dla 6 milionów gości.
Oktoberfest odbywa się na rozległym terenie w Monachium zwanym Theresienwiesen, oddalonym około 10 - 15 minut piechotą od głównego dworca Hauptbahnhof. Na terenie Oktoberfest znajduje się kilkanaście dużych namiotów i niezliczona liczba mniejszych.
Pawilony Festhalle czyli główne namioty Oktoberfest, to te związane z sześcioma największymi bawarskimi browarami: Paulaner, Spaten, Hofbrau, Hacker-Pschorr, Augustiner oraz Lowenbrau. W każdym z nich znajdziemy piwo związane z właścicielem samego namiotu. Piwo jest sprzedawane w namiotach w godzinach od 10.00 do 22.30 w dni robocze i od godziny 9.00 do 22.30 w sobotę, niedzielę i święta. Litr złocistego trunku kosztuje tu około 10 Euro, reszta nie jest wydawana - kelnerki też muszą z czegoś żyć!
Zapraszamy do obejrzenia fotoraportu z targów drinktec
Jacek Leszczyński