Celem projektu Adcellpack jest znalezienie nowego rozwiązania dla opakowań stosowanych w branży spożywczej, które zredukuje ilość domowych odpadów z tworzyw sztucznych. Nowy materiał oparty na surowcach odnawialnych ma jednocześnie zapewnić świeżość produktów i bezpieczeństwo konsumentów.
Naukowcy wpadli na pomysł, aby opracować sposób produkcji termoplastu pochodzącego z włókien drzewnych. Miałby on być stosowany między innymi w tackach używanych do pakowania sera w plastrach. Takie rozwiązanie byłoby idealne dla opakowań ze zmodyfikowaną atmosferą (MAP), która jest szeroko stosowana do ochrony świeżych produktów. Typowe opakowania MAP są oparte na nieodnawialnych wielowarstwowych materiałach, których ponowne przetworzenie jest utrudnione. Uczestnicy projektu uważają, że użycie biotworzyw opartych na celulozie jest w tym przypadku obiecującą alternatywą dla zredukowania negatywnego wpływu na środowisko.
Jak zauważają naukowcy, wykonanie tego typu opakowań jest możliwe, ale ze względu na pewne problemy raczej nie są one popularne na rynku. Podstawowe trudności to zapewnienie odpowiednich właściwości barierowych oraz stopnia wydłużania materiału.
Adcellpack to projekt konsorcjum, w którego skład wchodzą: Centros Comerciales Carrefour, Distribuciones Juan Luna i Papelera de Brandia z Hiszpanii, Elastopoli Oy z Finlandii, Skymark z Wielkiej Brytanii oraz dwa instytuty badawcze - fiński VTT Technical Research Centre oraz hiszpański ITENE. Budżet projektu finansowanego przez Unię Europejską wynosi 1,4 mln euro. Zakończenie prac planuje się na listopad 2014 roku.
Unia Europejska stawia na celulozę
2013-03-01