Nowe składniki z resztek
Upcycling umożliwia rozszerzenie oferty naturalnych dodatków do produktów spożywczych, co widać na przykładzie pektyny. Produkt uboczny powstający w procesie produkcji soku jabłkowego stanowi gotową substancję żelującą, bez której przemysł spożywczy nie jest w stanie się obejść. Znajdujące się w wytłoczynach polifenole w przyszłości wzbogacą paletę naturalnych barwników do produktów spożywczych o odcienie brązu. Celem projektu finansowanego przez niemieckie Federalne Ministerstwo Gospodarki i Energetyki jest opracowanie zakrojonej na szeroką skalę procedury służącej wykorzystaniu odpadów z procesu produkcji soków i stworzenie zamiennika karmelu amoniakalnego.Efektywne gospodarowanie surowcami
Program targów Anuga FoodTec pokazuje, iż podobnie jak recycling, tak również upcycling - przekształcanie produktów ubocznych produkcji przemysłowej w wartościowe surowce wtórne - będzie w przyszłości stanowić nieodzowny element przemysłu spożywczego.Urządzenia przedstawione na targach w Kolonii można już dziś włączyć do wszystkich powszechnie stosowanych procesów produkcji. Rosnące ceny surowców, jak również coraz większą świadomość ekologiczna na świecie wymagają oszczędnego i wydajnego gospodarowania surowcami naturalnymi.
Kwestie te zostaną również poruszone podczas konferencji otwarcia "Oszczędne gospodarowanie surowcami - wyzwania i możliwości", która odbędzie się 20 marca na targach w Kolonii. Natomiast 22 marca dodatkowe Forum Profesjonalistów zajmie się w szczególności omówieniem kwestii upcyclingu oraz wykorzystania produktów ubocznych.
Targi Anuga FoodTec
Źródło: Primum PR