Najważniejsze regulacje dotyczące węży tworzywowych do zastosowań spożywczych:
- do produkcji węża powinny być wykorzystane substancje chemiczne dopuszczone przez UE (lista substancji określona jest w dyrektywie 2002/72/EC z późniejszymi zmianami),
- potwierdzenie użycia dopuszczonych substancji odbywa się w uprawnionych do tego laboratoriach lub instytutach, posiadających odpowiednie wyposażenie (dyrektywa 2002/72/EC z późniejszymi zmianami),
- obowiązkiem producenta jest poinformowanie o obecności substancji szkodliwych zgodnie z limitami SML, określającymi „maksymalną dozwoloną ilość danej substancji, która uwolniła się z materiału lub wyrobu do żywności” (rozporządzenie (WE) nr 1907/2006 oraz rozporządzenie (WE) nr 10/2011),
- Unia Europejska kładzie szczególny nacisk na ograniczenie użycia w produkcji tworzyw sztucznych ftalanów, uznawanych za substancje szkodliwe (Dyrektywa 2007/19/EC),
- sposób oznakowania powinien być zgodny z Rozporządzeniem (WE) nr 1935/2004 tworzywowe węże do zastosowań spożywczych powinny:
- posiadać oznakowanie „szklanka i widelec”, oznaczające dopuszczenia do kontaktu z żywnością,
- posiadać nazwę producenta,
- umożliwiać identyfikację, reklamację,
- określać odpowiedzialność za jakość.