Wielokrotnie zamykane i otwierane opakowania

Wielokrotnie zamykane i otwierane… Opakowania foliowe z możliwością wielokrotnego zamykania i otwierania przynoszą mnóstwo zalet przy pakowaniu i przechowywaniu żywności.

Rolę opakowań z funkcje wielokrotnego zamykania i otwierania doceniło stowarzyszenie PlasticsEurope, poświęcając im sporo miejsca w swoim corocznym raporcie poświęconym sytuacji w europejskim sektorze tworzyw sztucznych.

Analitycy PlasticEurope zauważyli, że współczesne innowacje w dziedzinie opakowań z tworzyw sztucznych przeznaczonych do żywności zapewniają konsumentom wiele korzyści, od wygody poprzez zmniejszenie ilości odpadów aż do podniesienia poziomu higieny. Przykładem potwierdzającym istnienie tych zalet są m.in. opakowania koncernu Amcor Flexibles.

Deska serów umożliwia podzielenie na porcje różnych rodzajów sera i umieszczenie ich w jednym opakowaniu. Opakowanie składa się z tacki z osobnymi zagłębieniami i szczelnej pokrywy. Dzięki zastosowanej technologii perforacji konturowej możliwe jest zdjęcie całej pokrywy, albo tylko znad jednego z zagłębień. Pomaga to zachować świeżość żywności i uniknąć marnotrawstwa żywności.

Opakowania foliowe z możliwością wielokrotnego zamykania i otwierania


Amcor Flexibles opracował jeszcze jedną metodę pakowania produktów żywnościowych, tzw. easy Pack. Wraz z firmą Velteko stworzył dwustronną taśmę klejącą, która daje możliwość szybkiego i łatwego dostępu do zawartości opakowania, powodując jednocześnie, że pakowany produkt zachowuje dłużej swoje właściwości. Pakowanie w foliową torebkę z taśmą do ponownego zamykania jest zalecane do produktów w drobnych cząstkach, np. właśnie tartego sera lub tez suszonych owoców.

Ciekawym rozwiązaniem w zakresie opakowań foliowych z możliwością wielokrotnego zamykania i otwierania są też opakowanie do porcjowanego mięsa, które umożliwiają wielokrotne otwieranie i zamykanie, dzięki samoprzylepnej folii. Stosowanie innego typu opakowania do mięsa - z dwiema komorami oddzielonymi przekładką - umożliwia po otwarciu zużycie zawartości jednej komory, z zachowaniem świeżości produktu w drugiej komorze, którą można otworzyć później.

Dzięki innowacyjnym opakowaniom można też zmniejszyć masę artykułów rynkowych i związane z tym koszty ich transportu i przechowywania. Pojemniki z tworzyw sztucznych służące do przechowywania owoców i warzyw można łatwo ustawiać jeden na drugim. Duża sieć handlowa w Wielkiej Brytanii używa takich pojemników zamiast tradycyjnych koszyczków, co pozwoliło zmniejszyć masę opakowania sprzedawanych produktów o 75 proc. W sklepach truskawki pakowane są w termiczne zamykane pojemniki z odklejaną folią, co przyczynia się do zaoszczędzenia wielu ton tworzyw sztucznych rocznie.

Opakowania foliowe z możliwością wielokrotnego zamykania i otwierania


Kolejną grupą opakowań są stojące saszetki ze sztywnym spodem z zamknięciem strunowym lub też elastyczne saszetki i torebki na różnego rodzaju żywność. Można je złożyć na płasko przed napełnieniem, co przyczynia się do zmniejszenia przestrzeni niezbędnej do transportu i przechowywania oraz związanych z tym kosztów. Dodatkowo, do produkcji takich opakowań zużywa się o 70 proc. mniej tworzyw niż w przypadku sztywnych pojemników. W takich torebkach można też dłużej przechowywać żywność bez chłodzenia.

Czytaj więcej:
Folia 392