Znaczenie termostatowania form wtryskowych
Budowa termostatu wieloobiegowego jest stosunkowo prosta i składa się z wymiennika ciepła, układu grzewczego, chłodnicy, pompy, zaworu chłodzenia, przełącznika poziomu, regulatora mikroprocesorowego sterującego temperaturą i przepływem medium. Pozostałe części takiego termostatu to dopływ, odpływ medium, czujnik temperatury i forma wtryskowa.
W termostatach z dwoma obiegami występuje osobny dopływ wody do elektromagnetycznych zaworów napełniania oraz osobny obieg medium chłodzenia.
Jeśli idzie o porównanie systemów termostatowania, to biorąc pod uwagę ciągłe, należy napisać, że medium chłodzące przepływa przez formę podczas wypełniania gniazda formy, forma i tworzywo w fazie napełniania gniazda jest schładzane, a wtryskiwane tworzywo zbyt szybko zaczyna się chłodzić i krzepnąć, nawet przed całkowitym wypełnieniem gniazda.
Termostatowanie impulsowe to z kolei medium chłodzące, które nie przepływa przez formę podczas wypełniania gniazda formy. Forma i tworzywo w fazie napełniania gniazda nie jest nadmiernie schładzane, przepływ jest równomierny i nie hamowany.
W budowie termostatu analogowego wyróżniamy takie cechy jak: dostępne jednostki o pojedynczym i podwójnym obiegu, mikroprocesorowe sterowanie z dokładnością do 0,5 st., proste wprowadzanie i wyświetlanie danych, bogate standardowe wyposażenie - "Pompa bez uszczelek" - o dużej mocy - nastawiana moc grzewcza bezkrokowa od 3 - 9 kW. Konstrukcja takiego termostatu jest odporna na wstrząsy i łatwa do konserwacji. Oczyszczanie odbywa się powietrzem dla wymiany formy. Występuje też monitorowanie maksymalnej temperatury.
Podczas spotkania we Wrocławiu Włodzimierz Koszel mówił też o systemie Rhytemper. Cechy wyróżniające system Rhytemper to m.in. fakt, że pracuje on w niższych temperaturach wody w porównaniu z normalną chłodziarką, energia wodna występuje tylko podczas fazy chłodzenia. Rhytemper pracuje synchronicznie z IMM oraz oblicza termiczną wydajność dla każdego obiegu. Warto też wiedzieć, że wykorzystuje on entalpię tworzywa.
- Strony:
- 1
- 2