Cyclero - nowe rewolucyjne opakowanie elastyczne

Cyclero - nowe rewolucyjne… Cyclero, to najnowsza unikalna generacja wielowarstwowych giętkich opakowań stworzonych przez firmę Huhtamaki. Produkt został już obsypany wieloma nagrodami branżowymi i w przyszłości może stać się niezwykle popularną formą opakowania.

W opakowania typu Cyclero może być pakowane praktycznie wszystko, zarówno napoje, jak też różnego rodzaju produkty sypkie, ciastka, ale też elementy niespożywcze.

To co najmocniej wyróżnia Cyclero, to fakt, że posiada ono wysokie właściwości barierowe, a także dostarcza optymalnej ochrony produktowi. Dzieje się to wszystko przy wykorzystaniu minimalnej ilości materiału potrzebnego na wytworzenie opakowania. Przy stworzeniu Cyclero o pojemności 200 ml, trzeba sięgnąć po zaledwie 4 gramy materiału. To z kolei sprawia, że z finansowego punktu widzenia projekt jest opłacalny, gdyż pozwala na uzyskanie sporych oszczędności.

opakowanie Cyclero firmy Huhtamaki


Przechowywany w środku opakowania produkt może być pasteryzowany albo sterylizowany, tak by uzyskać maksymalnie najdłuższy okres gotowości do spożycia. Jednocześnie opakowanie typu Cyclero można swobodnie ustawić do mikrofali, a w trakcie odbywającego się tam procesu podgrzewania nie ulegnie ono uszkodzeniu.

Ponieważ Cyclero należy do grupy opakowań giętkich, więc stwarza możliwości do tego, by zaprojektować je w dowolnym kształcie – dominuje jednak forma okrągła. Istnieje ponadto szerokie spektrum aplikacji poszczególnych typów zamknięć. Mogą to być zarówno zamknięcia okrągłe, elastyczne, pierścieniowe, wieczka, jak też zamknięcia typu boat – shaped spout.

Opakowanie może być zamykane w różnych technologiach w zależności od typu zamknięcia. W grę wchodzi zarówno napełnianie na gorąco - wówczas zamykanie odbywa się przy użyciu pary, bez obróbki, schładzanie - jak też napełnianie na zimno lub na gorąco – pasteryzacja z przeciwciśnieniem oraz napełnianie na zimno lub na gorąco – standardowa sterylizacja.

Jednym z najistotniejszych wyróżników Cyclero jest fakt, że jest ono niezwykle miękkie. Ta cecha sprawia, że klient sięgający po nie może wręcz poczuć znajdujący się w środku produkt. Robi to duże wrażenie szczególnie wtedy, gdy wewnątrz znajduje się napój.

Etap produkcji odbywa się wedle zasady FFS – Form, Fiil, Seal, czyli formowanie, napełnianie, uszczelnianie. Materiał, z którego powstaje opakowanie dostarczany jest na linię produkcyjną w szpulach, tam następuje formowanie kształtu, uszczelnianie głębi produktu, napełnianie opakowania oraz jego zamknięcie.

O uznaniu jakie stopniowo zaczyna zdobywać Cyclero świadczy choćby fakt, ze opakowanie zostało niedawno zwycięzcą prestiżowego konkursu German Packaging Award, czyli otrzymało Nagrodę niemieckiej branży opakowaniowej w 2007 r.
opakowanie Cyclero firmy Huhtamaki

Czytaj więcej:
Nowości 340