Naprawy i utylizacja
Ten kto używa palet drewnianych w magazynie czy hali produkcyjnej doskonale wie jak dużą ilość śmieci one generują. Odpadające drzazgi, gwoździe czy wręcz większe kawałki palet zmuszają do ciągłego sprzątania i niezliczonych napraw. Natomiast dla produktów, których naprawić się już nie da, trzeba wygospodarować miejsce do składowania lub utylizować. Te wszystkie dodatkowe czynności związane z utrzymaniem jakości palety drewnianej, należy uwzględniać w okresie eksploatacji. Doświadczenie jednak pokazuje, że tak naprawdę, bardzo często nie prowadzi się żadnej analizy kosztowej. A szkoda, bo dzięki temu otrzymalibyśmy rzeczywistą skalę wydatków.Koszt użytkowania palet drewnianych już po roku zrównuje się z ceną zakupu plastikowych
Poniższy wykres ilustruje porównanie kosztów używania 3 palet:1) palety drewnianej, suszonej, o wymiarze Euro 1200x800, certyfikowanej, eksploatowanej w warunkach wilgotnych, na zewnątrz,
2) palety drewnianej, suszonej, o wymiarze Euro 1200x800 certyfikowanej, eksploatowanej w warunkach suchych,
3) palety o wymiarze Euro 1200x800 wykonana z tworzywa sztucznego.
Test wykazał, że paleta nr 1 wymagała pierwszych napraw już po sześciu miesiącach użytkowania, szczególnie w okresie dużych zmian temperatur w ciągu doby (wilgoć i mróz osłabiają paletę). Wzrost kosztów eksploatacji palety plastikowej (nr 3) w czasie wynika tylko z założenia, iż paleta będzie myta po wykonaniu określonej liczby cykli. Po pierwszym roku koszt używania palety drewnianej zrównał się z ceną zakupu palety z tworzywa sztucznego. Po tym okresie koszt zakupu palety drewnianej nie jest już tak atrakcyjny.
Higiena i czyszczenie
Palety plastikowe są dużo łatwiejsze w utrzymaniu czystości i eliminowaniu drobnoustrojów i bakterii. Bez przeszkód można je myć i dezynfekować, a przez to skutecznie eliminować ryzyko pojawienia się pleśni. Ma to ogromne znaczenie szczególnie w przemyśle spożywczym, który nakłada bardzo rygorystyczne w tym względzie wymagania. Szczególnie zalecane dla tej branży są palety higieniczne o całkowicie zamkniętej powierzchni, bez zewnętrznego ożebrowania z dopuszczeniem do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Wystarczy je umyć, by spełniały określone wymagania. Palety drewniane, trzeba natomiast poddawać dodatkowym obróbkom termicznym lub chemicznym, zwiększające koszty ich użytkowania. Użycie palet zanieczyszczonych, skutkuje bardzo kosztownymi konsekwencjami epidemiologicznymi.Palety higieniczne UPAL-H, fot. Georg Utz sp. z o.o.