O rozwiązaniu Eco Bowl rozmawiamy z Mariuszem Siweckim, Business Development Managerem E-Commerce & Retail w DS Smith.
Czym jest Eco Bowl?
Badania pokazują, że ponad połowa kupujących aktywnie poszukuje bardziej przyjaznych środowisku opakowań, a co drugi konsument w Europie segreguje i przekazuje do recyklingu znacznie więcej odpadów niż 5 lat temu.
Dlatego stworzyliśmy Eco Bowl, innowacyjne rozwiązanie, zastępujące tacki z tworzyw sztucznych dla produktów mięsnych, nabiałowych, dań gotowych, sałatek z warzyw i owoców, ryb, owoców morza i wielu innych. .. Eco Bowl jest w pełni nadającą się do recyklingu tacą z tektury falistej pokrytą cienką folią i pokrywką z tworzywa sztucznego, która redukuje jego zużycie nawet o 85% w porównaniu z powszechnie używaną tacą plastikową.
Jak to działa?
Eco Bowl składa się z tacy z tektury falistej oraz cienkiej folii, wyściełajacej wnętrze tacki i . Dzięki lekkiej i sztywnej konstrukcji, ilość tworzywa sztucznego można zredukować do minimum, a materiały można łatwo oddzielić do recyklingu.
. Ze względu na doskonałe właściwości barierowe folii możemy zagwarantować wydłuzony y okres trwałości , szczególnie przy zastosowaniuMAP (Modified Atmosphere Packaging) dla świeżej żywności.
Jakie są zalety tego rozwiązania?
Eco Bowl zapewnia większą trwałość w porównaniu do obecnie używanych opakowań w atmosferze modyfikowanej (MAP).
Dzięki precyzyjnie dobranym wymiarom opakowanie doskonale sprawdza się na zautomatyzowanych liniach do pakowania. Opakowanie jest kompatybilne z urządzeniami do termoformowania i zamykania tacek firmy MULTIVAC
Opakowanie jest lekkie, a przy tym zachowuje sztywność, co ma znaczenie zarówno dla sprzedawców, jak i Klientów. Sztywna konstrukcja i niska masa ułatwiają też oddzielenie części plastikowej od podkładu. Toteż opakowanie to w rozumieniu przepisów składa się wprawdzie z dwóch materiałów ale łatwych do rozdzielenia, w procesie segregacji.
Sprawdza się zarówno w łańcuchach chłodniczych jak i głębokiego mrożenia.
Jak Eco Bowl sprawdza się na rynku?
Rozwiązanie Eco Bowl zostało już przetestowana na rynku przez Amidori, niemieckiego producenta roślinnych alternatyw mięsnych, który w przeciągu zaledwie kilku lat wyrósł na odnoszącego sukcesy gracza w swojej branży.
Pod koniec 2019 roku firma ta z powodzeniem wdrożyła rozwiązanie Eco Bowl. Amidori zrównoważony rozwój postrzega holistycznie, a opakowanie jest jego częścią. Dlatego też firma zaczęła szukać odpowiedniego partnera, który uczyniłby z opakowania integralną część swojego podejścia do zrównoważonego rozwoju. Koncepcja Eco Bowl, opracowana przez DS Smith we współpracy z MULTIVAC, była dla firmy Amidori doskonałą alternatywą dla ich dotychczasowego opakowania i wzmocniło wizję firmy "making the world a bite better" ( "uczynić świat co nieco lepszym").
Rezultatem było zmniejszenie o 66% ilości tworzyw sztucznych w stosunku do poprzedniego, już bardzo oszczędnego w tworzywa sztuczne opakowania.
Nowa tacka została wykonana w 100% z papieru pochodzącego z recyklingu i sama w sobie nadaje się w 100% do przetworzenia. Uzyskano również porównywalną ochronę produktu, bezpieczeństwo żywności i okres trwałości dzięki doskonałym właściwościom barierowym folii.
Kto powinien być zainteresowany takim rozwiązaniem?Rozwiązanie Eco Bowl jest już szeroko znane na polskim rynku. Trwają obecnie testy wdrożeniowe dla Klientów z kilku branż. Widzimy też wyraźnie zainteresowanie sieci handlowych mających w tej chwili ambitne cele redukcji tworzyw sztucznych w opakowaniach.
Myślę, że w najbliższym czasie zobaczymy tacki Eco Bowl na półkach sklepowych w działach z mięsem i wedlinami, serami, daniami gotowymi oraz rybami i owocami morza.