Firma Mipaz wprowadza na polski rynek ekologiczne opakowania w postaci tekturowych foremek do pieczenia Bake-In.
Opakowania foremkowe oferowane przez Mipaz powstają z lekkiej, białej, drukowalnej i odpornej na pieczenie tektury. Jest ona odporna na działanie tłuszczów i nie przecieka. Co więcej tektura została przebadana pod kątem przenikania zapachów i kolorów. Nie stwierdzono żadnego przesączania do produktów żywnościowych. Opakowania z powodzeniem przechodzą testy pieczenia przez 30 minut w temperaturze 204 st. C. Możliwe jest ich stosowanie do pieczenia w wyższej temperaturze, dochodzącej nawet do 220 st. C, ale musi się to odbywać przy krótszym czasie pieczenia.
Stosowanie tego typu opakowania polega na tym, że substancja poddawana pieczeniu umieszczana jest bezpośrednio w foremce. Specjalne długie zakładki opakowania zostały odpowiednio wzmocnione, by osiągnąć właściwą sztywność i wytrzymałość. Opakowania są przystosowane do automatycznego napełniania i pieczenia w dużych zakładach piekarniczych.
- W krajach Unii Europejskiej coraz większy nacisk kładzie się na żywność ekologiczną, która nie zawiera sztucznych dodatków oraz zapewnia optymalny poziom żywienia. Nie od dziś wiadomo również, iż tradycyjne formy piekarskie wytworzone z aluminium wyłamują się z tego schematu. Dlatego nasza firma wprowadziła na polski rynek ekologiczne tekturowe foremki do pieczenia ciast, różnych rodzajów pieczywa, wyrobu pasztetów oraz fast-foodów. Umożliwiają one indywidualny pełnokolorowy nadruk w postaci reklamy. Nadają się do zastosowań przy produkcji liniowej. Są nie tylko wodoszczelne i odporne na tłuszcz, ale mogą tez posiadać np. z pokrywki PET - tłumaczy Grzegorz Pawlak z firmy Mipaz.
Spółka z siedzibą w Warszawie jest przedstawicielem w Polsce wielu zagranicznych producentów opakowań z tworzyw sztucznych.