
Corocznie sprzedaż win w tego typu opakowaniach na świecie rośnie o ok. 30 proc. Szczególnie mocno wina w bag in boxach są rozpowszechnione we Francji i Europie Północnej. Producent opakowaniach, w które rozlewane będzie francuskie wino, spółka Cep Francais ocenia, że jedna na dziesięć wypijanych szklanek wina na świecie, pochodzi właśnie z tego typu opakowań. Teraz przyszedł czas na rozpowszechnienie tego produktu na polskim rynku.
Największą zaletą opakowań typu Bag in box jest długotrwałe zapobieganie wtórnej fermentacji wina po otwarciu opakowania. Osiągnięto to przez odpowiednią konstrukcję worka, w którym przechowywane jest wino oraz kranu, który zapobiega przedostawaniu się do otwartego opakowania powietrza z zanieczyszczeniami.
Bag in box, czyli worek w pudełku, bo taka jest dosłowna nazwa tej konstrukcji opakowaniowej, składa się ze specjalnego worka barierowego chroniącego wino przed działaniem tlenu oraz a specjalnego zaworu - korka, przez który dozuje się wino tak by możliwe było wielokrotne czerpanie jego zawartości bez wprowadzania powietrza do wnętrza opakowania. Elastyczny worek z zaworem umieszczany jest w specjalnym opakowaniu tekturowym i posiada uchwyt do transportowania.
Istota systemu polega na tym, że grawitacyjne opróżnianie opakowania przez zawór uniemożliwia wniknięcie do wewnątrz powietrza, worek zmniejsza swoją pojemność, obkurczając się na pozostającym w nim produkcie. Worek zbudowany jest z dwóch warstw wysokojakościowych laminatów. Zespolony z workiem króciec z korkiem lub kranikiem zapewnia napełnianie i opróżnianie. Podczas opróżniania opakowania przez umieszczony zwykle w dolnej części zawór, worek zmniejsza swoją pojemność obkurczając się na pozostającym w nim produkcie. Po otworzeniu i częściowym opróżnieniu worka zachowuje się on tak jakby był w dalszym ciągu zamknięty. Karton zapewnia ochronę worka, ułatwia dozowanie i przenoszenie opakowania.