Firma Tetra Pak opracowała innowacyjną technologię dla produktów o przedłużonej trwałości ESL (Extended Shelf Line), m.in. mleka i przetworów mlecznych. Linia Tetra Alsafe, zawierająca zautomatyzowany zbiornik utrzymujący stałą kontrolę temperatury, pozwala na zachowanie jakości wyrobu na etapie pomiędzy produkcją a zapakowaniem. Rozwiązanie stanowi dopełnienie oferty firmy Tetra Pak dla producentów żywności ESL.
Produkty ESL, które są dystrybuowane w warunkach chłodniczych i których termin ekspozycji wynosi do 30 dni, zyskują coraz większą popularność wśród klientów i są oferowane jako marki premium. Także producenci i sprzedawcy doceniają nową technologię ze względu na ułatwiony proces planowania wynikający z dłuższego terminu przechowywania niż w przypadku tradycyjnie pasteryzowanych produktów.
Jednak wytwarzanie produktów ESL wymaga zwrócenia bacznej uwagi na jakość procesu na etapie poprzedzającym pakowanie. W technologii Tetra Alsafe problem ten został rozwiązany poprzez zastosowanie ciągłej cyrkulacji schłodzonego produkcji na wypadek nieplanowanego przestoju produkcji. W ten sposób wyklucza się ryzyko namnażania się bakterii wraz ze wzrostem temperatury pozostającej w spoczynku cieczy podczas zatrzymania linii.
- Technologia ESL otwiera nowe możliwości dla rynku żywności i napojów - mówi Kresten Hjortsballe z firmy Tetra Pak. - Dzięki naszej technologii Tetra Alsafe mamy przyjemność być pierwszą firmą wspierającą swoich klientów zintegrowanym systemem ESL, zapewniającym pełną kontrolę jakości procesu.
Sztandarowym przykładem produktu wytwarzanego w technologii ESL jest mleko. W tym przypadku proces ESL polega na mikrofiltracji, w czasie której usuwane są bakterie i czynniki powodujące psucie się produktu. Ten efekt uzyskuje się za pomocą mechanicznego oczyszczania przy użyciu membran ceramicznych. Efekt wzmacnia się pasteryzacją prowadzoną we względnie niskiej temperaturze, wynoszącej 75 st. C. Dzięki temu mleko nie traci naturalnego smaku oraz zachowuje wartościowe mikroelementy i witaminy. Trwałość produktu wynosi ok. 21 dni, przy czym jest on bardziej podatny na temperaturę niż mleko UHT. Dlatego też mleko wytwarzane w procesie ESL musi być przechowywanie w odpowiednio niskiej temperaturze.
Innowacyjna linia dla produktów ESL
2014-08-27