Nowe opakowania barierowe

Nowe opakowania barierowe Przedsiębiorstwo RPC wprowadziło do sprzedaży opakowanie Uncan, czyli rozszerzoną serię przystosowanych do sterylizacji słoików barierowych do zastosowań w gastronomii.

Nowa seria RPC stanowi połączenie trwałych i lekkich słoików odpowiednich do pakowania żywności ze znaczną oszczędnością kosztów wynikającą z dużej wielkości opakowania.

- Barierowe tworzywa sztuczne są alternatywą dla dużych puszek metalowych i szklanych słoików, ponieważ oferują porównywalny standard ochrony produktu w połączeniu z większą wygodą i bezpieczeństwem - wyjaśnia Vince Dean, dyrektor w RPC. - Zalety te są wysoko cenione przez firmy w sektorze gastronomicznym, gdzie wygodne i nietłukące opakowania zapewniające szybki dostęp do produktu są niezbędne.

Seria Uncan zapewnia połączenie dużej pojemności i szerokiego otworu, co jest idealnym rozwiązaniem dla wymagań gastronomii.

Przedsiębiorstwo RPC wprowadziło do sprzedaży opakowanie Uncan, czyli rozszerzoną serię przystosowanych do sterylizacji słoików barierowych do zastosowań w gastronomii.


Korpus pojemnika oparty jest na unikatowej konstrukcji termicznego karbowania, opracowanej i opatentowanej przez RPC, która ułatwia rozszerzanie się i kurczenie słoików podczas podgrzewania i stygnięcia. Dzięki temu Uncan zapewnia tę samą jakość obróbki termicznej, co pojemniki metalowe lub szklane w procesach napełniania na gorąco i pasteryzacji. Szeroki otwór i wytrzymała konstrukcja umożliwia łatwe napełnianie pojemników na gorąco i poddanie obróbce z wykorzystaniem istniejących maszyn. Jednocześnie lekka budowa oferuje znaczną redukcję opakowania i niższy koszt w porównaniu z alternatywnymi opakowaniami szklanymi i puszkami.

Typowy okres trwałości wynosi 18 miesięcy przed otwarciem opakowania, a po otwarciu pojemnik można łatwo zamknąć i przechowywać w lodówce bez potrzeby przekładania zawartości do innego naczynia. Pojemniki Uncan zamykane są specjalnie zaprojektowaną zakrętką formowaną wtryskowo z polipropylenu, w której gwint pojedynczy wymaga w celu otwarcia pełnego obrotu. Jest to zaletą w ruchliwych placówkach gastronomicznych, gdzie istnieje niebezpieczeństwo przypadkowego rozlania zawartości.

Czytaj więcej: