Nowa i wykonana z tworzywa sztucznego butelka do wina w kształcie kieliszka oraz przeznaczona do jednorazowego serwowania otwiera całkowicie nowe możliwości na rynkach markowych alkoholi.
Za produkcję nowego systemu odpowiadają firmy Copa di Vino ze Stanów Zjednoczonych oraz 1/4 Vin z Francji. Dzięki nim możliwe jest teraz przy użyciu tworzywa całkowicie nowe podejście do pakowania win. Pomysł ten zdobywa coraz większą popularność wśród najlepszych producentów wina, którzy dostrzegają w nim nowe możliwości serwowania wina w miejscach rekreacyjnych i na świeżym powietrzu.
Wino jest butelkowane bezpośrednio w „kieliszkach” wykonanych z tworzywa sztucznego i przeznaczonych do jednorazowego serwowania. Brak butelki powoduje, że ilość odpadów związanych z pakowaniem obniża się o 50 proc. Z uwagi na to, że tworzywo jest o 30 proc. lżejsze od szkła, zmniejsza się też emisja CO2. Udało się przy tym rozwiązać poważny problem techniczny, jakim było uszczelnienie wieczka wokół brzegu kieliszka z winem bez szkody dla samego smaku wina. Innowacja ta pozwala zaliczyć wino do kategorii napojów gotowych do picia.