Rozwiązanie i nazwie Pühler - HSM typ URP ma wyznaczać nowe trendy w branży recyklingu opakowań jednorazowych. Prasa służy do opróżniania, zgniatania i transportowania wadliwie napełnionych, bądź przeterminowanych produktów w opakowaniach jednorazowych. Mowa tu o puszkach z napojami, konserwach, opakowaniach miękkich, opakowaniach i butelkach z tworzywa sztucznego.
Prasy zostały zaprojektowane w ten sposób, aby podczas jednego cyklu roboczego można było otworzyć opakowanie, opróżnić jego zawartość i zgnieść samo opakowanie.
W jaki sposób działa system?
Poprzez lej zasypowy do komory zgniatania trafiają materiały do wyciskania. Następnie zawartość jest odciskana, a opróżnione opakowania zgniatane i wyprowadzane z maszyny. W przypadku nieprawidłowo napełnionych opakowań, zawartość płynna produktów może być poddana ponownemu przetworzeniu, a w przypadku przeterminowanych produktów spożywczych, zawartość płynna lub pasta, może być przekazana do przetworzenia na karmę dla zwierząt lub wykorzystywana w biogazowniach.
- Prasy odwadniające Pühler - HSM typ URP to odpowiedź na zapotrzebowanie w zakresie ograniczenia kosztów związanych z utylizacją pełnych opakowań jednorazowych - mówi Dariusz Mainka, kierownik sprzedaży urządzeń przemysłowych HSM Polska. - To nowoczesne rozwiązanie, przeszło z pozytywnym wynikiem testy w Polsce. Prasy te stosują już i rekomendują tacy klienci, jak Danone Fabryka w Bieruniu, Tymbark oraz SM Mlekpol Zakład Produkcyjny w Zambrowie.
Firma HSM oferuje prasę odwadniającą Pühler - HSM typ URP w czterech modelach: URP-L, URP 200, URP 300 oraz URP 500. Każdy z proponowanych modeli różni się mocą napędu, siłą nacisku, wydajnością zgniatania.
Stopień wyciśnięcia opakowań w procentach wagowych w zależności od rodzaju opakowania i zawartości przez prasę Pühler - HSM typ URP jest następujący:
Puszki z białej blachy lub aluminium
- wypełnione płynem (95 – 98 proc.),
- wypełnione warzywami, owocami, rybami lub mięsem (85 – 95 proc.).
- wypełnione płynem (przy zasypywaniu pojedynczych butelek) (94 – 98 proc.),
- owinięte folią z tworzywa sztucznego (85 – 92 proc.),
- owinięte folią z tworzywa sztucznego (np. jako sześciopak) i z kartonem (80 – 90 proc.).
- wypełnione jogurtem lub puddingiem (93–97 proc.),
- wypełnione twarożkiem (90 – 95 proc.).
- wypełnione płynem (96 – 99 proc.),
- z materiałem w formie pasty (np. mus jabłkowy) względnie wypełnione zupami (92 – 96 proc.).
- Kiełbasa, ser, kawałki mięsa (towary w plasterkach znacząco mniej, poniżej 50 proc.) (90-95 proc.).
- wypełnione mozarellą lub serem miękkim (95 – 98 proc.),
- z ciastami (90-95 proc.),
- z produktami surowymi (60 – 70 proc.).
- z dużym udziałem owoców/warzyw (65-80 proc.),
- z małym udziałem owoców/warzyw (55-75 proc.).