Bez względu na rodzaj produktu - mięso, ryby, drób, czy też owoce i warzywa – dla każdego rodzaju świeżych artykułów spożywczych atmosfera gazu ochronnego (atmosfera modyfikowana) stanowi skuteczną metodę bezpiecznego pakowania. Opakowanie, w którym powietrze z otoczenia zostaje zastąpione atmosferą modyfikowaną, składającą się z dwutlenku węgla, tlenu, azotu i argonu, zapewnia niezawodną ochronę produktu i przedłuża jego okres przechowywania w warunkach chłodniczych - z zastrzeżeniem, że w miejscu zgrzewu nie zostanie uwięziony wyrób i opakowanie będzie szczelne. Jeśli w miejscach połączeń zgrzewanych lub w samym materiale opakowaniowym pojawią się nieszczelności, przez które mogą uchodzić gazy ochronne, a do wnętrza może przedostawać się wilgoć, dojdzie do pogorszenia jakości i szybszego zepsucia wyrobu. Dzięki zastosowaniu odpowiednich urządzeń możliwe jest wczesne wykrywanie i odrzucanie wadliwych produktów po zakończeniu procedury pakowania.
Opakowania a bezpieczeństwo artykułów spożywczych
Uzyskanie wysokiego poziomu standardów bezpieczeństwa artykułów spożywczych jest możliwe wyłącznie przy pełnej kontroli nad procesem pakowania. Wady materiału opakowaniowego, pozostałości wyrobu w połączeniach zgrzewanych na gorąco lub ciała obce – wynikające z nich nieszczelności i zanieczyszczenia stanowią zagrożenie dla bezpieczeństwa produktu. Jednym z tematów targów Anuga FoodTec, które odbędą się w Kolonii w dniach od 20 do 23 marca 2018 r., będą nowoczesne metody kontrolowania potencjalnych wad materiałów opakowaniowych.
Bez względu na rodzaj produktu - mięso, ryby, drób, czy też owoce i warzywa – dla każdego rodzaju świeżych artykułów spożywczych atmosfera gazu ochronnego (atmosfera modyfikowana) stanowi skuteczną metodę bezpiecznego pakowania. Opakowanie, w którym powietrze z otoczenia zostaje zastąpione atmosferą modyfikowaną, składającą się z dwutlenku węgla, tlenu, azotu i argonu, zapewnia niezawodną ochronę produktu i przedłuża jego okres przechowywania w warunkach chłodniczych - z zastrzeżeniem, że w miejscu zgrzewu nie zostanie uwięziony wyrób i opakowanie będzie szczelne. Jeśli w miejscach połączeń zgrzewanych lub w samym materiale opakowaniowym pojawią się nieszczelności, przez które mogą uchodzić gazy ochronne, a do wnętrza może przedostawać się wilgoć, dojdzie do pogorszenia jakości i szybszego zepsucia wyrobu. Dzięki zastosowaniu odpowiednich urządzeń możliwe jest wczesne wykrywanie i odrzucanie wadliwych produktów po zakończeniu procedury pakowania.
Bez względu na rodzaj produktu - mięso, ryby, drób, czy też owoce i warzywa – dla każdego rodzaju świeżych artykułów spożywczych atmosfera gazu ochronnego (atmosfera modyfikowana) stanowi skuteczną metodę bezpiecznego pakowania. Opakowanie, w którym powietrze z otoczenia zostaje zastąpione atmosferą modyfikowaną, składającą się z dwutlenku węgla, tlenu, azotu i argonu, zapewnia niezawodną ochronę produktu i przedłuża jego okres przechowywania w warunkach chłodniczych - z zastrzeżeniem, że w miejscu zgrzewu nie zostanie uwięziony wyrób i opakowanie będzie szczelne. Jeśli w miejscach połączeń zgrzewanych lub w samym materiale opakowaniowym pojawią się nieszczelności, przez które mogą uchodzić gazy ochronne, a do wnętrza może przedostawać się wilgoć, dojdzie do pogorszenia jakości i szybszego zepsucia wyrobu. Dzięki zastosowaniu odpowiednich urządzeń możliwe jest wczesne wykrywanie i odrzucanie wadliwych produktów po zakończeniu procedury pakowania.
- Strony:
- 1
- 2