Upalna letnia aura sprzyja wypoczynkowi na świeżym powietrzu, nie należy jednak zapominać, że ekspozycja na światło słoneczne oraz wysoka temperatura niosą ze sobą wiele niebezpieczeństw, z których najpoważniejsze dotyczą oparzeń oraz psucia się żywności. Jak zauważa Radosław Rozmierski z firmy Tetra Pak, skuteczną obroną przez drugim z wymienionych zagrożeń jest wybieranie soków i produktów mlecznych w opakowaniach kartonowych, które najlepiej chronią żywność przez światłem.
- Opakowania wielowarstwowe do żywności, zwane popularnie kartonami, stanowią doskonałą barierę dla światła i innych czynników zewnętrznych, dzięki czemu produkty w nie zapakowane, takie jak soki, napoje i produkty mleczne są skutecznie chronione przed utratą cennych wartości odżywczych – mówi Rozmierski.
Według badań przeprowadzonych na zlecenie Tetra Pak przez Internetowy Instytut Badań Rynkowych, Polacy są świadomi, jak światło słoneczne wpływa na produkty spożywcze: 54 proc. respondentów wiedziało, że pod wpływem światła żywność zmienia kolor, 44 proc. - że zmienia smak, a 37 proc. było świadomych, że światło niszczy cenne składniki odżywcze i zmienia zapach produktów spożywczych. Mimo tej wiedzy, mniej niż jedna na trzy badane osoby (zaledwie 30 proc.) bierze to pod uwagę przy zakupie żywności.
- Latem jedzenie i napoje, tak samo jak ludzie, narażone są na długotrwałe działanie promieni słonecznych - wyjaśnia Rozmierski. - Tlen i światło zmieniają smak i wartość odżywczą takich produktów jak mleko, soki czy napoje owocowe. W przypadku mleka i produktów na jego bazie, światło powoduje rozpad witamin i przyspiesza rozkład tłuszczu, co objawia się zmienionym smakiem. Soki i napoje owocowe pod wpływem światła zmieniają kolor i tracą cenne składniki takie, jak witamina C czy beta karoten.
Najważniejszą funkcją opakowania do żywności jest ochrona zawartego w nim produktu przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych. Kartony do żywności stanowią barierę nie tylko dla powietrza, zanieczyszczeń i bakterii, lecz także dla światła. Zapakowana w nie żywność zachowuje więc wszystkie wartości, w tym cenne witaminy, a także naturalny smak, aromat i kolor. Dzięki aseptycznej technologii przetwarzania i pakowania, soki i produkty mleczne w opakowaniach kartonowych nie wymagają chłodzenia ani stosowania konserwantów.