Właściwy dobór materiału, z którego ma być przygotowane opakowanie to sprawa absolutnie kluczowa. Na przykładzie opakowań stworzonych przez Grupę Kęty i wykonanych na potrzeby koncentratów spożywczych pokazujemy różnorakie zastosowanie niektórych tworzyw.
Przy pakowaniu produktów sypkich istotne znaczenie ma wytrzymałość zgrzewu. Prawidłowo stworzone opakowanie powinno być zatem mocno zamknięte nawet w przypadku pojawienia się drobin produktu w miejscu zgrzewanym. Ważnym elementem dużej części laminatów jest więc folia aluminiowa, która za sprawą swych rozwiniętych własności barierowych umożliwia zachowanie świeżości oraz aromatu produktu i to przez dłuższy czas.
Do pakowania produktów typu kawy, herbaty, cappucino przeznaczone są takie materiały opakowaniowe jak: PET/r/AL/PE, PET/r/PETmet/PE, OPP/r/PET met/PE, r/PETmet/PE, OPP/r/OPP, OPP/v/OPPmet, r/akryl/k/OPP/PVdC, OPP/PETmet/OPP. Z kolei materiał o specyfikacji PET/PET met/PE stał się w ostatnim czasie powszechnie stosowanym materiałem do opakowań przeznaczonych na produkty deserowe. Dzieje się tak ze względu na jego bardzo dobre właściwości barierowe. Do tego rodzaju produktów stosowany jest obecnie również materiał o specyfikacji Pd/PE. Natomiast opakowania do wszelkich mrożonek wykonywane są najczęściej na bazie monofolii polietylenowej transparentnej lub białej lub laminatu PE/PE białego lub OPP/PE białego. Do pakowania takich produktów jak płatki śniadaniowe, chipsy nadają się materiały wykonywane na bazie folii OPP, OPP met, PE.