
Technologia produkcji opakowań opracowana przez firmę Ecovative ma stanowić alternatywę dla pianek z tworzyw sztucznych - EPS, EPP czy EPE. Do produkcji Mushroom Packaging używane są wyłącznie materiały biologiczne - specjalne gatunki grzybów oraz uboczne produkty rolnictwa, jak np. łuski nasion ryżu, gryki czy owsa. Po zmieszaniu tych składników grzybnia zaczyna się namnażać, przerastając całą masę. Następnie całość wkłada się do form odpowiadających kształtem przyszłym produktom. Kiedy masa osiągnie odpowiednią teksturę, sztywność i inne parametry, wyciąga się ją z formy, podgrzewa i suszy w celu zatrzymania wzrostu grzybni.
Otrzymane w ten sposób wyroby - np. pudełka ochronne na wino - charakteryzują się miedzy innymi niepalnością, wodoodpornością zbliżoną do parametrów styropianu oraz odpornością na promieniowanie UV. Co istotne, ulegają całkowitej biodegradacji, nie wydzielając żadnych szkodliwych substancji. Pod działaniem bakterii rozkładają się w ciągu 180 dni.