28 listopada przedstawiciele firmy Tetra Pak wręczyli nagrodę dla najzdolniejszego absolwenta Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Nagrodę w wysokości 5 tys. euro otrzymała Barbara Kula, absolwentka Wydziału Nauki o Żywności UWM.
Barbara Kula ukończyła w tym roku studia na Wydziale Nauki o Żywności na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim ze specjalizacją Technologia Mleczarska. Zajmowała się tematyką żywności funkcjonalnej. Obecnie pracuje w jednej z wiodących firm mleczarskich w regionie na stanowisku serowara.
- Staramy się promować wysiłki studentów i naukowców specjalizujących się w zagadnieniach dotyczących żywności i jej przetwarzania. Chcemy wspierać tych, którzy stawiają czoła wyzwaniom przyszłości - polepszaniu jakości i bezpieczeństwa żywności oraz zrównoważonemu rozwojowi naszej planety - a Uniwersytet Warmińsko-Mazurski to prawdziwa kuźnia talentów dla polskiego sektora spożywczego - powiedziała Małgorzata Kołton, dyrektor generalny Tetra Pak Polska, Czechy, Słowacja i Węgry.
W tym roku firma Tetra Pak już po raz osiemnasty nagrodziła wysiłki najzdolniejszych absolwentów, którzy osiągają świetne wyniki w nauce oraz angażują się w działalność akademickich kół naukowych.