Trwająca pandemia koronawirusa SARS-CoV-2 nakazuje ostrożność najwyższego stopnia. Szczególnie uważnie należy podchodzić do zaopatrywania się w żywność. Polski Związek Przetwórców Tworzyw Sztucznych apeluje, by w najbliższych tygodniach korzystać wyłącznie ze szczelnie zapakowanych produktów żywnościowych.
Żywność zapakowana trwale i szczelnie w opakowania z tworzyw sztucznych jednorazowego użytku daje konsumentowi gwarancję, że jej produkcja jest poddana bardzo surowemu reżimowi higienicznemu, który ma zagwarantować najwyższy stopień czystości, co oznacza atmosferę bezpieczną biologicznie. Produkty zapakowane w przezroczyste opakowania plastikowe eliminują również chęć ich otwarcia i manipulacji towarem, a poprzez wysoką barierowość plastiku zabezpieczają go całkowicie. Tak zapakowana żywność, do momentu trafienia do rąk konsumenta nie ma styczności z innymi osobami, zaś zastosowane do jej ochrony tworzywa sztuczne gwarantują brak dostępu owadów i drobnoustrojów mogących przenosić choroby.
Główny Inspektorat Sanitarny podaje, że w zachowaniu bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności istotne jest rygorystyczne zachowanie podstawowych zasad bezpieczeństwa żywności, które służą zapobieganiu jej zanieczyszczeniu, w tym również wtórnemu zanieczyszczeniu na etapie dystrybucji i sprzedaży. W zaleceniach GIS dla przedsiębiorców branży spożywczej czytamy również o konieczności ograniczenia w miarę możliwości ekspozycji w sklepach żywności nieopakowanej, przeznaczonej do bezpośredniego spożycia.
Sytuacja bezpośredniego zagrożenia wymaga stosowania środków nadzwyczajnych, zaś zdrowie i życie są dobrami najwyższymi, wymagającymi bezwzględnej ochrony. Wszyscy mamy obowiązek podejmować wszelkie środki, które służą eliminacji, a co najmniej wydatnemu zmniejszeniu, wszelkich ryzyk zagrażających tym wartościom.
W sytuacji bezpośredniego zagrożenia zdrowia i życia należy zaopatrywać się w produkty gwarantujące bezpieczeństwo. W przypadku żywności taką pewność dają produkty szczelnie opakowane w tworzywa sztuczne, gdyż tylko one - w przeciwieństwie do produktów luzem - były wytworzone w oparciu o najsurowsze reżimy higieniczne i w atmosferze bezpiecznej biologicznie.
Źródło: PZPTS