Firma Stora Enso wprowadziła na rynek nowy typ kartonu do produkcji termicznie zamykanych opakowań na żywność.
Opakowanie stworzono z myślą o pakowanej termicznie żywności. Może być ono wykorzystywane w już pracujących liniach pakujących, dotychczas stosowanych do opakowań z tworzyw sztucznych. Możliwość formowania kartonów oraz metody jego uszlachetniania stale są udoskonalane, co stwarza nowe możliwości w zakresie produkcji opakowań konsumenckich, m.in. w segmencie produktów mięsnych.
Nowa tacka kartonowa, oparta na materiale Primeforma, jest wykorzystywana produkcji 100-gramowych opakowań na zimne płaty mięsne. Projekt związany z ich wdrożeniem trwał dwa lata.
Największym wyzwaniem technicznym było zachowanie się nowego kartonu w liniach pakujących. W związku z tym przeprowadzono szereg testów, badając żywotność opakowania i bezpieczeństwo znajdującej się w nim żywności. Karton musiał spełniać wszystkie wymogi związane z pakowaniem produktów spożywczych, m.in. pod względem higieny i kontaktu z żywnością. Fakt, że nie przepuszcza tlenu i posiada gładką powierzchnię w miejscach izolacji, zapewnia długą żywotność zapakowanych przy jego pomocy produktów, dostosowanych do zmiennych temperatur.
Warto wiedzieć, że kartonowe tacki Primeforma podobnie jak tradycyjne opakowania kartonowe na soki czy mleko można poddać recyklingowi.
Primeforma: nowość firmy Stora Enso
2010-10-11