
Segment Opakowań Giętkich należy do największych producentów opakowań tego typu w kraju. W jaki sposób udało się zdobyć, a potem utrzymać tę pozycję?
- Do 1995 r. SOG był przede wszystkim producentem niezadrukowanych folii aluminiowych i prostych laminatów przeznaczonych do pakowania masła, margaryny, drożdży itp.
Pozyskanie w 1995 roku inwestora strategicznego w postaci amerykańskich funduszy inwestycyjnych oraz wejście spółki na giełdę sprawiły, że firma zupełnie zmieniła swoją strategię rynkową. Najważniejszym celem stało się dostarczanie produktów o najwyższej jakości zgodnie z oczekiwaniami klienta. W tym czasie rozpoczęliśmy intensywny proces inwestycyjny. Zakupiliśmy m.in. nowoczesne 10 -kolorowe drukarki rotograwiurowe, urządzenia laminujące, linie do produkcji cylindrów rotograwiurowych oraz inne urządzenia pomocnicze i technologie.
Inwestycje, a także status spółki publicznej uwiarygodniły nas w oczach klientów, szczególnie największych koncernów międzynarodowych. Dzięki współpracy z nimi zaczęliśmy gruntownie unowocześniać nasz zakład. Dzisiaj jesteśmy największym i najbardziej nowoczesnym producentem opakowań giętkich w tej część Europy.
- Każda z tych branż posiada swoją specyfikę i nie sposób wskazać tej najtrudniejszej. Niemniej najsilniejszą pozycję zdobyliśmy w branży koncentratów spożywczych, którą charakteryzuje bardzo szeroka gama używanych laminatów. SOG z szerokim portfolio oferowanych produktów jest niejako naturalnie predysponowany jako dostawca.
I tak przykładowo, w nasze laminaty pakowane są w tej branży takie produkty jak: kostka bulionowa, zupy w proszku, budynie, kisiele, galaretki, przyprawy, keczupy, majonezy, kawy, kakao i wiele innych.
Czym charakteryzują się Państwa opakowania dla poszczególnych branż?
- Bez względu na branże do jakiej trafia nasz produkt, musi on być bezpieczny dla jego odbiorcy. Wszystkie nasze opakowania wytwarzane są z zachowaniem silnych reżimów technologicznych i higieniczno-sanitarnych.
Tak w Tychach jak i w Kętach, nasze hale produkcyjne są klimatyzowane, co zapewnia stabilność procesu produkcyjnego, a także zabezpiecza przed niepożądanym przenikaniem zanieczyszczeń z zewnątrz. Poza systemami ISO 9001 i 2000, jako nieliczni w naszej branży, otrzymaliśmy certyfikat sytemu bezpieczeństwa żywnościowego wywarzanych przez nas z opakowań - HACCP. W tym roku planujemy certyfikowanie go również wg normy BRC/IoP.