Przedłużenie trwałości i utrzymanie wszystkich właściwości produktów spożywczych stanowią podstawowe funkcje opakowań żywności. Doskonałym rozwiązaniem są nowoczesne opakowania kartonowe. Chronią one produkty spożywcze i gwarantują ich bezpieczeństwo dzięki swojej wielowarstwowej strukturze - składają się one z połączonych warstw papieru, polietylenu i aluminium. Co więcej, ich zastosowanie pozwala uniknąć dodawania konserwantów do pożywienia.
- Dzięki temu typowi opakowań przy stosunkowo niewielkiej wadze i objętości samego opakowania zapewniona zostaje jednoczesna ochrona żywności przed wieloma czynnikami zewnętrznymi: światłem, utlenianiem, obcymi zapachami, wilgocią - mówi Izabela Robak, dyrektor rozwoju Polwax SA. - Produkty spożywcze umieszczone w szczelnym opakowaniu wielowarstwowym zachowują trwałość przez dłuższy czas nawet poza warunkami chłodniczymi.
Poszczególne warstwy opakowania wielowarstwowego pełnią różne funkcje. Papier stanowi główny składnik, nadaje opakowaniu sztywność i decyduje o jego wytrzymałości. Folia aluminiowa chroni żywność przed wpływem światła i tlenu, pozwala także na magazynowanie żywności również poza chłodniami. Warstwa ta chroni też przed wnikaniem do żywności obcych zapachów. Z kolei polietylen o niskiej gęstości (LDPE) zabezpiecza przed wilgocią i zapewnia szczelność opakowania.
- Aby opakowanie wielowarstwowe skutecznie spełniało swoje funkcje niezbędne jest dokładne połączenie wszystkich płaszczyzn składających się na ściankę opakowania - dodaje Izabela Robak. - I tutaj właśnie znajduje zastosowanie opracowany przez naszą Spółkę klej do łączenia warstw tych opakowaniach.
Alpackwax jest klejem termotopliwym dedykowanym do łączenia płaszczyzn kartonowych z folią aluminiową. Zapewnia solidne i trwałe połączenie warstw opakowań, nie wpływając na właściwości poszczególnych płaszczyzn. Jako produkt przeznaczony do kontaktu z żywnością klej ten jest wytwarzany zgodnie z obowiązującymi w spółce Polwax Kodeksem GMP (Good Manufacturing Practice) z elementami Dobrej Praktyki Higienicznej. Składniki, z których klej jest komponowany posiadają dopuszczenia do kontaktu z żywnością i są badane pod kątem zawartości metali ciężkich, WWA, substancji kancerogennych oraz zgodności z normami jakościowymi Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków FDA (Food and Drug Administration).
Innym rozwiązaniem Polwax opracowanym z myślą o producentach opakowań do żywności jest specjalny wosk do papieru. Jak wiadomo, zaimpregnowany woskiem papier nie nasiąka wodą oraz nie przykleja się do produktów, które są w niego zapakowane. Nie tylko podnosi to jego wartości użytkowe, ale i zapewnia lepszą estetykę wyrobu, chroniąc przed pojawieniem się na opakowaniu plam czy przebić koloru.
Rozwiązania Polwax w opakowaniach artykułów spożywczych
- Strony:
- 1
- 2